povratak ljevice

Fransoa Oland novi predsjednik Francuske

Fransoa Oland je izabran za sedmog predsjednika Pete republike i narednih pet godina provešće na čelu jedne od glavnih svjetskih sila
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 20:18h

Socijalista Fransoa Oland izabran je danas za predsjednika Francuske čime se ljevica vraća u Jelisejsku palatu nakon 17 godina.

Prema procjenama agencija CSA, TNS i Ipsos, Oland je osvojio 52 odsto, a njegov rival, dosadašnji predsjednik Nikola Sarkozi 48 odsto glasova.

Fransoa Oland je tako izabran za sedmog predsjednika Pete republike i narednih pet godina provešće na čelu jedne od glavnih svjetskih sila, stalne članice Savjeta bezbjednosti i pokretača Evropske unije.

Francuska danas bira predsjednika >>>

Oland je prvi predsjednik ljevice koji dolazi u Jelisejsku palatu, nakon Fransoa Miterana (1981-1995).

Iako je bio 11 godina lider Socijalističke partije, Oland nikada nije bio na ministarskom položaju.

Oland je izabran za šefa države na talasu krize uz ogroman rast deficita, rekordnu nezaposlenost (više od 10 odsto) i nezadovoljstvo Francuza zbog mjera štednje.

Fransoa Oland najavio je da će njegova prva posjeta inostranstvu u svojstvu šefa države biti rezervisana za njemačku kancelarku Angelu Merkel koju želi da ubijedi da se ponovo pregovara o evropskom budžetskom sporazumu.

U Olandovom izbornom štabu najavili su mogućnost da njihov lider još večeras telefonom razgovara sa Merkelovom.

Nikola Sarkozi koji je 2007. trijumfovao na izborima, postao je veoma nepopularan i danas doživio najveći poraz u svojoj 30-godišnjoj političkoj karijeri.

"Odlučan" i borben, Sarkozi je i u petak obećavao "veliko iznenađenje". Ali, on na kraju nije dobio podršku nijednog od kandidata iz prvog kruga glasanja 22. aprila za razliku od Olanda koga su podržali radikalna ljevica i ekolozi.

Fransoa Oland treba da najkasnije do 15. maja preuzme funkciju predsjednika Francuske. Nakon prve predsjedničke posjete Berlinu, Oland će učestvovati na međunarodnim sastancima u SAD - G8 i samit NATO, a potom u junu i na prvom evropskom samitu u Briselu.

Oland je, prema procjenama instituta CSA, osvojio 51,8 odsto glasova, a odlazeći predsjednik Nikola Sarkozi 48,2 odsto. Prema Ipsosu, Oland je dobio 51,9 odsto, a po TNS Sofr 52 odsto glasova Francuza. Procjene pokazuju i da je izlaznost između 80 i 82 odsto.

Sarkozi priznao poraz, pozdravio Olanda - novog predsjednika

Doskorašnji predsjednik Francuske Nikola Sarkozi priznao je večeras poraz u drugom krugu predsjedničkih izbora i pozdravio svog rivala, socijalistu Fransoa Olanda kao novog predsjednika.

"Francuska ima novog predsjednika Republike, to je demokratski izbor. Fransoa Oland je novi predsjednik Francuske i treba ga poštovati", izjavio je Sarkozi svojim pristalicama u Parizu.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, prema procjenama agencija CSA, TNS i Ipsos, Oland je osvojio 52 odsto, a Sakrozi 48 odsto glasova.

Fransoa Oland će biti sedmi predsjednik Pete republike i narednih pet godina provešće na čelu jedne od glavnih svjetskih sila, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i osnivača Evropske unije.

Vestervele: Izbor Olanda istorijski dogadjaj

Ministar spoljnih poslova Njemačke Gido Vestervele ocijenio je da je današnji izbor Fransoa Olanda za predsjednika Francuske "istorijski događaj".

"Radićemo zajedno na evropskom paktu rasta... Daćemo nove impulse rastu kroz strukurne reforme", rekao je Vestervele tokom kratke posjete Ambasadi Francuske u Berlinu.

Uvjeren u "blisko partnerstvo" sa Francuskom, Vestervele je izjavio:

"Radujemo se toj saradnji".

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i lider njemačkih socijaldemokrata Zigmar Gabrijel u zajedničkom pismu takođe su čestitali Olandu na izbornoj pobjedi, ocjenjujući da je to "znak za cijelu Evropu" u cilju prevazilaženja finansijske krize.

Galerija

Preporučujemo za Vas