Francuska danas bira predsjednika

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, do podneva je u Francuskoj glasalo 30,66 odsto birača, što je više nego u isto vrijeme prije dvije nedjelje, kada je na birališta izašlo 28,29 odsto njih
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2012. 14:38h

U Francuskoj je počelo glasanje u drugom krugu izbora gdje glasači odlučuju ko će im biti predsjednik narednih pet godina - dosadašnji šef države konzervativac Nikola Sarkozi ili socijalista Fransoa Oland.

Pravo glasa ima 46 miliona birača.

Glasačka mjesta otvorena su u 8 i zatvaraju se u 20 časova, kada se i očekuju prve procjene rezultata instituta za ispitivanje javnog mnjenja. Procjene rezultata bi strani mediji mogli da objave i ranije, kao što je to bilo tokom prvog kruga 22. aprila.

Pravo glasa ima 46 miliona birača.

U prvom krugu Fransoa Oland (57) je vodio sa 28,63 odsto glasova i već mjesecima je ispred Sarkozija i za drugi krug.

Međutim prema posljednoj anketi objavljenoj u petak uveče 52 odsto je za Olanda a 48 odsto za Sarkozija, što znači da se razlika između njih dvojice smanjila na najniži nivo od početka kampanje.

Ukoliko Oland bude izabran, on bi bi bio prvi predsjednik ljevice od Fransoa Miterana (1981-1995).

Velika nepoznanica izbora biće kome će otići glasovi Marine le Pen, vođe ekstremne desnice koja je ostvarila istorijski rezultat u prvom krugu sa 17,9 odsto glasova, i, u nešto manjoj mjeri, gdje će otići glasovi centra Fransoa Bajrua (9,1 odsto).

Marin Le Pen nije podržala ni jednog kandidata i rekla da će ubaciti bijeli listić, dok je Bajru rekao da će glasati za Olanda.

Glasali i Oland i Sarkozi

Predsjedniccki kandidat francuske Socijalističke stranke Fransoa Oland glasao je danas u drugom krugu izbora za predsjednika u svom uporištu Tulu u centralnoj Francuskoj, dok je njegov rival, predsjednik države Nikola Sarkozi glasao u 16. pariskom arondismanu.

Oland, koji je prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja u blagoj prednosti nad Sarkozijem, kako se moglo vidjeti na snimcima francuske televizije, rukovao se i razgovarao sa biračima, na putu do izbornog mjesta.

"Biće ovo dug dan. Na francuskim biračima je da odluče da li će biti i dobar dan", rekao je Oland okupljenim novinarima.

U prvom izbornom krugu 22. aprila odziv birača bio je iznenađujuće visok - 79 odsto

U blizini su bili okupljeni i građani, koji su uzvikivali "Sarkozi! Predsjednik!".

Dosadašnji konzervativni predsjednik, međutim, nije želio da uživo govori za televiziju.

U prvom izbornom krugu 22. aprila odziv birača bio je iznenađujuće visok - 79 odsto, a ankete su nagovijestile da bi najbolja šansa Sarkozija bila ukoliko bi u drugom krugu odziv bio još veći.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, do podneva je u Francuskoj glasalo 30,66 odsto birača, što je više nego u isto vrijeme prije dvije nedjelje, kada je na birališta izašlo 28,29 odsto njih.

Birališta, otvorena u 8.00 treba da se zatvore u 20.00 časova. Odmah po zatvaranju biće poznato i ime novog francuskog predsjednika.

Bonus video: