Pristup Ukrajine u EU uslovljeno pitanjem Timošenko

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele kritikovao je Kijev zbog načina na koji se postupa sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko i ukazao da bi to moglo negativno da se odrazi u pristupu Ukrajine EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 16:38h

''Ukrajinska vlada mora da zna da put ka Evropi vodi preko jednog mosta koji stoji na dva stuba - demokratiji i pravnoj državi'', rekao je Vestervele tabloidu ''Bild'' i naglasio da Ukrajina mora da slijedi standarde o ljudskim pravima, ako želi da uđe u EU.

On nije prvi njemački političar, koji je priprijetio Ukrajini zbog slučaja ''Timošenko''.

Vestervele je izrazio zabirinutost zbog zdravstvenog stanja Timošenko i ponudio da se ona liječi u Nemačkoj.

''Sporazunm o asocijaciji i pridruživanju sa Ukrajinom je tek parafiran. Da li će on stupiti na snagu, zavisi i od toga da li će vlada u Kijevu u slučaju 'Timošenko' pokrenuti i omogućiti jedno adekvatno liječenje u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji'', rekao je prije nekoliko dana predsjedavajući Komisije Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc, iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel.

Sama Merkelova je priprijetila, kako su prenijeli mediji, bojkotom Evropskog fudbalskog prvenstva u Ukrajini, zbog slučaja ''Timošenko''. Timošenko je u pismu objavljenom na sajtu njene partije prije nekoliko dana navela da je stupila u štrajk glađu nakon što je toga dana prisilno odvedena u državnu bolnicu zbog čega nije prisustvovala novom sudskom procesu. Ona je rekla da su je stražari udarili "pesnicom u stomak" i da je pomislila da su "to posljednji trenuci njenog života", navodi AFP.

U sklopu pritisaka iz Njemačke zbog slučaja Timošenko, osim Merkelove, i drugi političari razmišljaju o tome da bojkutuju dio Evropskog fudbalskog prvenstva, koji će se održati u Ukrajini. Kada je riječ o Merkelovoj, ona važi za velikog ljubitelja i poznavaoca fudbala.

Ostalo je upamćeno kako je Merkelova, prije nekoliko godina, na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj, zajedno sa svojom nacijom, oduševljleno slavila na tribinama stadiona ''Olimpija'' u Berlinu, poslije pobjede Njemaca nad reprezentacijom Ekvadora. Priča se da je ona još u vrijeme DDR-a 1974. godine gledala legendarnu utakmicu između tadašnje zapadne i istočne Njemačke i da je na stadion išla sa ocem.

I Josipović bojkotuje samit u Ukrajini

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović neće otići na samit predsjednika država srednje Evrope koji se 11. i 12. maja održava na Jalti, čime se priključio sve većem krugu evropskih političara koji zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini, a prije svega prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko, bojkotuju posjetu toj zemlji.

Da neće doći na samit predsjednika država srednje Evrope već su objavili njemački predsjednik Joakim Gauk, predsjednik Austrije Hajnc Fišer, Slovenije Danilo Tirk, predsjednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, češki predsjednik Vaclav Klaus, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsjednik Rumunije, napominje Hrvatska televizija.

Taj samit se, inače, tradicionalno održava svake godine, pa je lani bio u Poljskoj, a okuplja šefove država od Njemačke, Austrije, Italije sve do Ukrajine.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više evropskih predsjednika, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, evropski komesar za pravdu i osnovna prava Vivijen Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Političari će bojkotovati i ukrajinski dio evropskog fudbalskog prvenstva Euro 2012. u junu. Bojkot hrvatskih zvaničnika Ukrajini najavila je i hrvatska ministarka spoljnjih i evropskih poslova Vesna Pusić rekavši da vlada Zorana Milanovića razmatra tu mogućnost, ističući da ona lično smatra da treba bojkotovati Ukrajinu.

Ističući da je niz zemalja odlučio da ne ide, Pusićeva je na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj Evropskoj nedjelji rekla da je bojkot nešto o čemu ipak treba da odluči vlada Zorana Milanovića.

Bonus video: