U čemu je tajna njemačkog kvaliteta?

Zbog svog kvaliteta njemački proizvodi su oduvijek bili na cijeni. Oni se još uvijek nalaze na vrhu svjetskih tržišta. U čemu je njihova tajna i koliko će se još dugo moći održati?
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2012. 18:44h

Njemački inženjeri mašinstva koji svoje proizvode po visokim cijenama prodaju u inostranstvu, žive, moglo bi se reći, pod stalnim pritiskom. Ono što je danas hit ili najnoviji trend, već sjutra može da postane standard i samim time nešto što, u stvari, već pripada prošlosti.

Kako kaže Tomas Lindner, predsjednik njemačkog Udruženja raznih branši (VDMA), " U globalnom svijetu u kojem živimo, upravo je za njemačku izvoznu industriju od izuzetne važnosti da se stalno nalazi u procesima razvoja novih produkata i inovacija. Do sada je to Njemačkoj očigledno sasvim dobro polazilo za rukom, a koliko će Dugo još uspijevati da zadrži prednost u odnosu na druge zemlje?

Onaj ko se utrkuje i za vratom osjeća protivnike koji ga slijede u stopu, njemu ne preostaje ništa drugo nego da ubrza tempo – to je na neki način „slogan“ ili uvjerenje njemačke industrije i tehnologije.

S druge strane međutim, ti navodni tržišni protivnici, kao što su recimo zemlje poput Kine, na ovu trku gledaju drugačije. „Njemačka se prema kvalitetu svojih proizvoda, konkretno, raznih mašina, nalazi na samom vrhu. U poređenju s njom, Kina je negdje na sredini ili čak još niže“, kaže Liu Hong, profesor na kineskom tehnološkom institutu Harbin, koji je više od 20 godina živio u Njemačkoj.

Uspjeh njemačkih proizvoda na svjetskom tržištu u svakom slučaju daje mu za pravo. U čemu je tajna tog uspjeha? Šta to Nijemci rade drugačije ili bolje od drugih?

Sve za kupce

„U osnovi bi svaka inovacija trebala da se zasniva na otvorenosti prema eventualnim kupcima ili klijentima. Inovacija u tom slučaju znači, ponuditi prvenstveno one proizvode od kojih kupci mogu imati koristi i da mogu reći: Super! To je nešto čime ću uštedjeti vrijeme i troškove!“, kaže Ralf Hausman iz "Phoenix Contact"-a, njemačkog proizvođača elektronske tehnologije.

Sjedište ovog preduzeća se nalazi u blizini Bielefelda a u njemu je širom svijeta trenutno zaposleno oko 12.000 radnika. Jedna od fabrika se nalazi i u Kini budući da je ova zemlja i jedan od kupaca. „Direktan kontakt s našim klijentima je od izuzetne važnosti“, kaže Hausman.

Slično je i ako se pogleda na način poslovanja kompanije "LTG AG". Njeno sjedište je u Štutgartu, zapošljava oko 150 radnika.

LTG AG proizvodi ventilatore i razne filtere koji se koriste u velikim fabrikama za uklanjanje prašine iz vazduha.

„Naravno da postoje i kineski proizvođači koji proizvode slične proizvode i koji su još pri tome mnogo jeftiniji. Međutim, njihovi se proizvodi ne mogu uporediti s našima.

Naši inžinjeri stalno posjećuju kupce, odlaze na mjesta gdje će se ventilatori kasnije postavljati i tamo skupljaju informacije. Prašinu koju tamo sakupe, odnose u laboratorije koje vrše detaljne analize sakupljenih čestica. Na osnovi rezultata tih analiza, mi proizvodimo posebne filtere po njihovoj mjeri“, objašnjava Mihael Lipovic, jedan od direktora ove firme.

Osim proizvodnje po mjeri kupca, njemačka industrija se nalazi u prednosti i zbog svoje velike fleksibilnosti, odnosno, brzine reagovanja na promjene.

„Prednost Njemačke u odnosu na Kinu je upravo u tome da mi ne proizvodimo u tolikim količinama. Zato možemo, da tako kažem, raditi i proizvoditi na inteligentniji način pomoću raznih modula koje onda prema potrebi kombinujemo.

Tako naša postrojenja mogu da proizvode razne produkte a da ne ulažemo mnogo vremena i novca u promjenu strukture naših mašina“, kaže profesor Detlef Zilke iz Njemačkog istraživačkog centra za vještačku inteligenciju u Kaiserslauternu.

Bonus video: