Kličko: Ukrajina postaje autoritarni režim

„Da postoji iskrena želja za demokratijom, država bi brzim koracima išla u tom pravcu“, zaključio je Kličko
73 pregleda 0 komentar(a)
Vitali Kličko, Foto: REUTERS
Vitali Kličko, Foto: REUTERS
Ažurirano: 28.04.2012. 17:58h

Ukrajinski bokser i prodemokratski aktivista Vitalij Kličko protivi se politizaciji sporta i odbacuje pozive na bojkot predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu jer je taj događaj dobra prilika da se skrene pažnja na neuspjehe vlade Viktora Janukoviča.

On je za „Špigl onlajn“ govorio o pogoršanju situcije u svojoj zemlji i slučaju opozicione liderke Julije Timošenko.

Odluku njemačkog predsjednika Joakima Gauka da otkaže posjetu Ukrajini zbog odnosa prema Timošenkovoj, koja štrajkuje glađu u zatvoru, Kličko smatra logičnom.

„Samo su lideri Ukrajine odgovorni za narušavanje imidža države”.

Opisujući Ukrajinu kao divnu zemlju sa velikim potencijalom i gostoljubivim narodom, Kličko kaže da je takmičenje u fudbalu šansa da se ona predstavi cijelom svijetu.

„Šezdeset odsto stanovništva se nada približavanju Ukrajine Evropi i većina podržava evropske vrijednosti. Nažalost, svjedoci smo nekih veoma negativnih političkih dešavanja. Poput Julije Timošenko, opozicioni lideri se listom šalju u zatvor. To narušava imidž Ukrajine u očima fanova koji žele da dođu na Evropsko prvenstvo. Ukrajina sve više postaje autoritarni režim“, rekao je Kličko.

Pritisak se mora usmjeriti protiv vlasti

Vlada javno proklamuje demokratske vrijednosti i ističe integraciju države u Evropu kao prioritet, dok, zapravo, preduzima korake koji su suprotni evropskim standardima i vrijednostima, smatra lider proevropske političke stranke UDAR.

Na pitanje da li međunarodna zajednica ima ikakav uticaj na predsjednika Janukoviča, odgovara da i Evropa i susjedi Ukrajine vrše ogroman uticaj, i politički i ekonomski.

„Važno je ne kažnjavati cijelu zemlju sankcijama koje pogađaju narod. Pritisak se mora usmjeriti protiv rukovodstva države. Svaka osoba na čelu države ima ličnu odgovornost za ono što se trenutno dešava u Ukrajini. Oni moraju snositi odgovornost“.

„Važno je ne kažnjavati cijelu zemlju sankcijama koje pogađaju narod"

On odbacuje pozive na bojkot prvenstva jer je to „najveći sportski događaj u istoriji Ukrajine... i sjajna prilika da skrenemo pažnju svijeta na loše upravljanje državom“.

Na pitanje „Špigla“ zašto nije bilo moguće učvrstiti demokratiju u Ukrajini u posljednjih 20 godina, Kličko kaže da taj proces zavisi prvenstveno od ljudi u vrhu vlasti, koji se, prema njegovom mišljenju, samo deklarativno zalažu za demokratizaciju.

„Da postoji iskrena želja za demokratijom, država bi brzim koracima išla u tom pravcu“, zaključio je Kličko.

Bonus video: