Nova kriza zahvata Španiju: Nezaposlenost vrtoglavo raste

Broj nezaposlenih iznosio je 5,64 miliona krajem marta, tj. 24,4 odsto, što je jedna od najvećih stopa u razvijenom svijetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 19:41h

Španska privreda je suočena sa „krizom ogromnih razmjera“, rekao je njen šef diplomatije, pošto je stopa nezaposlenosti dostigla najviši nivo za gotovo dvije decenije a američka bonitetna agencija Standard i purs (S&P) je za dva stepena snizila njen kreditni rejting.

Broj nezaposlenih iznosio je 5,64 miliona krajem marta, tj. 24,4 odsto, što je jedna od najvećih stopa u razvijenom svijetu.

„Ove cifre su užasne za svakoga i užasne za vladu... Španija je u krizi ogromnih razmjera“, rekao je ministar spoljnih Hose Manuel Garsija-Margalo u intervjuu za jedan radio, prenio je Rojters.

Agencija S&P je procijenila da postoji rizik od povećanja loših kredita u španskim bankama i pozvala Evropu da preduzme akciju za podsticanje rasta.

„Danas u Španiji počinje da se odvija ciklus sličan grčkom“, kazao je za BBC glavni ekonomista HSBC-a Stiven King.

„Recesija je toliko duboka da kada napravite jedan korak naprijed povodom štednje, to vas vrati dva unazad.“

Niz recesija

Španija je zapala u drugu recesiju za tri godine, a zbog straha da neće postići stroge ciljeve kresanja budžeta ove godine ponovo je dospjela u središte oluje dužničke krize, zbog čega su povećani njeni troškovi zaduživanja.

Oporavak i otvaranje novih radnih mjesta mogući su tek za dvije godine, rekao je ministar ekonomije Luis de Gindos na konferenciji za novinare.

Najavio je povećanje poreza na dodatu vrijednost i drugih indirektnih poreza sljedeće godine, dok će raditi na smanjenju poreza na dohodak. Španija ima nizak PDV u poređenju sa ostalim evropskim državama, čak i nakon povećanja 2010.

Vlada je već spasila nekoliko banaka koje su bile previše izložene desetogodišnjem bumu u sektoru nekretnina, koji je doživio krah 2008, a investitori strahuju da će ranjive kreditore pogoditi još jedan talas nevraćanja kredita zbog usporavanja ekonomije.

Pomoć hitno potrebna

Moric Kramer, direktor S&P, zadužen za rejtinge evropskih zemalja, izjavio je za Rojters da bi španskim bankama mogla biti potrebna pomoć države te da je Španija suočena sa dodatnim snižavanjem ukoliko se nastavi pogoršanje problema sa dugom.

Španska vlada je isključila korištenje evropskih sredstava za dokapitalizaciju banaka, opterećenih lošim stambenim kreditima.

Vlada konzervativnog premijera Marijana Rahoja, izabrana u decembru, usvojila je mjere štednje i uvela nove zakone u pokušaju da poveća konkurentnost ekonomije. Takođe je sa Briselom dogovorila veći ciljni deficit budžeta za ovu godinu.

Međutim, to nije ubijedilo investitore i troškovi zaduživanja Španije su nedavno porasli pošto se istrošio efekat jeftinih kredita od strane Evropske centralne banke.

Bonus video: