Istopolne zajednice u Njemačkoj moguće i u crkvenom dvoru

"U Bibliji nema ništa određeno o tom pitanju, postoje samo opaske o ljubavi prema dječacima ili posluzi hrama, ali ne i o homoseksualnim partnerskim vezama"
0 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 25.04.2012. 11:34h

Evangelička crkva pokrajine Saske dozvolila je da u "izuzetnim slučajevima" sveštenici homoseksualne orijentacije mogu živjeti sa svojim partnerima u crkvenom dvoru.

Rasprava o ovom pitanju među članovima Sinoda evangeličke pokrajine Saske trajala je dugo. Pred dvoranom u kojoj se održavao sastanak bila su postavljena dva stola jedan nasuprot drugog - baš kao što su suprotna bila i mišljenja o pitanju otvorenog priznanja homoseksualnosti među duhovnicima.

Na desnoj strani za stolom je stajao David Keler, obučen u tamno odijelo i objašnjavao stavove udrženja "Inicijative javnog priznanja". Ona je osnovana kako bi se usprotivila najavljenim promjenama pravilnika o djelovanju sveštenika.

"U Bibliji nema ništa određeno o tom pitanju, postoje samo opaske o ljubavi prema dječacima ili posluzi hrama, ali ne i o homoseksualnim partnerskim vezama"

Za stolom preko puta Kelera bila je okupljena grupa homoseksualnih i lezbijskih sveštenika i predstavnika crkvenih udruženja koji žele da postignu ravnopravnost homoseksualaca u njihovoj crkvi. Za Ralfa Mihela Itelmana iz grupe homoseksualnih i lezbijskih hrišćana Dresdena - biti homoseksualac nije nikako grijeh po Bibliji.

"U Bibliji nema ništa određeno o tom pitanju, postoje samo opaske o ljubavi prema dječacima ili posluzi hrama, ali ne i o homoseksualnim partnerskim vezama", naveo je on.

Nakon što se mjesecima vodio spor, Sinod evangeličke pokrajine Saske došao je do kompromisnog rješenja: u pravilniku o djelovanju sveštenika biće zadržan "ideal zajedničkog života muškarca i žene", ali nije prihvaćen zahtjev konzervativnih vjernika koji su željeli da sve ostane na toj rečenici.

Zaključeno je da se "u izuzetnim slučajevima" može dopustiti da istospolni partneri žive u crkvenom dvoru, ukoliko to dopusti crkvena uprava vjernika".

Pokrajinska evangelička crkva Saske je, sa podjednako konzervativnom crkvom Vitemberga, bila među posljednjim krovnim organizacijama Evangeličke crkve Njemačke koja je trebalo da odluči o promjenama pravilnika o djelovanju sveštenika", navodi Dojče vele.

Bonus video: