Rusija: Izlilo se 2000 tona nafte

Zaničnici kažu da je još uvijek prerano govoriti o uzrocima nesreće te da postoji velika vjerojatnost da je do nje došlo kombinacijom neispravne opreme i ljudskog faktora
85 pregleda 0 komentar(a)
Izlivanje nafte, Foto: Sheffieldwastemanagement.co.uk
Izlivanje nafte, Foto: Sheffieldwastemanagement.co.uk
Ažurirano: 24.04.2012. 07:25h

Više od 2.000 tona nafte iscurilo je u zemlju i okolne rijeke tokom posljednja dva dana za vrijeme probnog puštanja nafte na području Trebsa u autonomnoj pokrajini Nenets, prenio je Index.hr.

U službenom saopštenju ministarstva navodi se da su ekipe uz velike napore ipak uspjele zaustaviti curenje nafte, koje je započelo još prije dva dana, u petak, i spriječile daljnje širenje ekološke katastrofe u tom području, javlja The Republic.

Direktor ruske regionalne agencije za žiotnu sredinu Vladimir Bezumov je izjavio da je istekla nafta zagadila najmanje 8.000 kvadratnih metara površine, a da se na površini od 6.000 metara kvadratnih već vide posljedice te ekološke katastrofe.

Bezumov je izjavio da je još uvijek prerano govoriti o uzrocima nesreće te da postoji velika vjerojatnost da je do nje došlo kombinacijom neispravne opreme i ljudskog faktora.

Najveća ruska naftna kompanija Lukoil, zajedno s tvrtkom Bashneft, na području Trebsa posjeduje oko 153 miliona tona nafte. Ruski službenici za zaštitu životne sredine već su najavili da će podići tužbu protiv Lukoila i Bashnefta čim se sanira cijelo zagađeno područje

Bonus video: