"Popust" za austrijske utajivače poreza

Austrijanci s neprijavljenim novcem u švajcarskim bankama biće oporezovani stopom od 15 do 38 posto.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 15:16h

Austrijanci koji imaju neprijavljen novac u švajcarskim bankama biće oporezovani po stopi od 15 do 38 posto, prema novom bilateralnom sporazumu, što je pokrenulo kritičare koji tvrde da utajivači poreza nisu pravedno kažnjeni.

Novi sporazum o porezima, koji su u Bernu potpisali austrijska ministarka finansija Maria Fekter i predsjednica Švajcarske Eveline Vidmer-Šlumpf, podrazumijeva jednokratnu taksu od 15 do 30 posto, u zavisnosti od sume i broja transakcija u posljednjih deset godina, na sav neoporezovan austrijski novac u Švajcarskoj, prenosi AFP.

Vlada u Beču procjenjuje da u švajcarskim bankama leži između 12 i 20 milijardi eura austrijskih građana

Obzirom da Austrijance koji odluče da prijave neoporezovani novac očekuju mnogo više stope, pa čak i kazne zatvora, švajcarski dogovor predstavlja jeftiniju opciju da legalizuju neprijavljeni novac, smatraju posmatrači, a klijenti ostaju anonimni.

Austrijska Zelena stranka je kritikovala sporazum kao "šamar poštenim poreskim obveznicima", dok je ekstremno desničarska partija BZO potez nazvala "kontrolisanim pranjem novca" od strane države.

Vlada u Beču procjenjuje da u švajcarskim bankama leži između 12 i 20 milijardi eura austrijskih građana, a očekuje se da će novi sporazum u državnu kasu donijeti milijardu eura, u vrijeme kada Austrija pokušava da uštedi oko 28 milijardi eura do 2016. godine, u okviru paketa štednje usvojenog krajem marta.

Poreski sporazum, koji tek treba da bude odobren u parlamentu, stupiće na snagu 1. januara 2013. godine

Bonus video: