NATO će koristiti rusku bazu za misiju u Avganistanu

Novoizabrani ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u srijedu NATO reliktom Hladnog rata, ali je i dodao da će Sjevernoatlantskom savezu omogućiti korištenje ruskog aerodroma za potrebe misije u Avganistanu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 18:06h

NATO od 2009. koristi rusku teritoriju kao tranzitno područje za dostavu opreme i neborbenih sredstava u Avganistan i kao alternativu konvojima kroz Pakistan koji su česta meta napada, ali do sada nije postojala neka stalna baza koju bi koristili. NATO je zbog svih navedenih razloga uputio zahtjev Rusiji za korištenje aerodroma Uljanovsk na Volgi.

U svom posljednjem obraćanju parlamentu u svojstvu premijera, prije nego se sljedeći mjesec vrati u Kremlj, Putin je odbacio strahovanja da bi to predstavljalo prijetnju u samom srcu Rusije.

"Tamo neće biti NATO-ova baza, to će biti tek usputna stanica za dostavu opreme", kazao je Putin.

"Uvjeravam vas da se ništa neobično, ništa što bi bilo suprotno nacionalnim interesima, ne dešava", poručio je Putin zastupnicima Dume.

Iako smatra da je NATO ostatak prošlosti, Putin je priznao da "u nekim slučajevima ima ulogu stabilizujućeg faktora na svjetskoj sceni, uključujući i misiju u Avganistanu".

Bonus video: