Švedska uskoro ukida gotovinu

Uskoro će plaćanje gotovinom u Švedskoj postati prošlost. Već se sada većina proizvoda i usluga plaća elektronskim putem
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 16:38h

Napredovanje u nauci i tehnologiji svakodnevno ide na rukupokušaju Švedske da popularizuje elektronski novac, što će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine, javlja APTN. U ovoj zemlji se tek 3 posto transakcija obavlja gotovinom, piše "The Christian Science Monitor".

Ova skandinavska zemlja bila je prva u Evropi koja je izdala papirnati novac 1661. godine. Međutim, sada Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine. Neki stanovnici više uopšte nemaju potrebu da u novčaniku imaju gotovinu, pa je sa sobom ne nose.

Tako na primjer, u Stokholmu putnici mogu da kupe autobuske karte samo kreditnom karticom, ili putem sms poruka, ne mogu ih više platiti gotovinom. U crkvi u centru Stokholma, vjernicima nije dopušteno da svoje donacije daju u gotovini, i na ovom mjestu mogu se koristiti jedino kreditne kartice. Uz to, u podzemnim željezničkim stanicama u Stokholmu, putnici mogu kupiti stvari iz aparata za hranu ili piće bez gotovine tako što pošalju sms poruku mobitelom.

Osim toga, piše "The Christian Science Monitor", poslovanja gotovinom odrekle su se i neke banke.

"Postoje gradovi u kojima uopšte nije moguće ući u banku i koristiti gotovinu", rekao je Kurt Person, predsjednik švedskog udruženja penzionera. Međutim, uprkos tome, Švedska bi se gotovine potpuno mogla odreći tek u sljedećih 20 godina.

Gotovini je odzvonilo

"Gotovina je demode", smatra Maria Luk iz Švedskog sindikata banaka, a s njom se slažu mnogobrojni sindikati, udruženja preduzetnika i djelovi vlasti. Ukidanje valute podstaknuto je i velikim porastom pljački i krađa. Oko 25 posto zaposlenih u manjim trgovinama i bankama barem su jednom bili žrtve napada, prenosi "Deutsche Welle".

"Averzija prema gotovini počela se intenzivnije osjećati prošle jeseni kada se dogodila jedna od najspektakularnijih pljački u Švedskoj. Lopovi su se helikopterom spustili na krov vozila koje je transportovalo novac i odnijeli milione švedskih kruna. Od tada se u javnosti sve češće čuju zahtjevi za uvođenjem tzv. 'virtuelne valute'' ili elektronskog novca, objasnio je Jonas Milton iz Centralne banke u Stokholmu.

"Osim toga, oni koji isključivo plaćaju gotovinom, najčešće za to imaju sumnjive razloge i nešto skrivaju. Poslovi kojima se bave ili usluge kojima se koriste, vrlo često nisu legalni", rekla je Maria Luk aludirajući na unosnu i u Švedskoj zabranjenu prostituciju. Inicijativi za isključivo plaćanje elektronskim ili kreditnim karticama protive seuglavnom penzioneri.

Bonus video: