Slovenija pred opštim štrajkom

Odluku o štrajku već su donijeli sindikati zdravstva i socijalne sigurnosti, državnih organa, vojske, pravosuđa, vatrogasaca, vaspitno-obrazovnih radnika
0 komentar(a)
Slovenija studentski protesti, Foto: Siol.net
Slovenija studentski protesti, Foto: Siol.net
Ažurirano: 10.04.2012. 06:52h

Više od 20 slovenačkih sindikata, koji predstavljaju oko 80 hiljada zaposlenih u javnom sektoru, najavilo je opšti štrajk naredne srijede ako Vlada ne odustane od najavljenog smanjenja plata.

Odluku o štrajku već su donijeli sindikati zdravstva i socijalne sigurnosti, državnih organa, vojske, pravosuđa, vatrogasaca, vaspitno-obrazovnih radnika, prenosi SEEbiz.

Sindikat policajaca, obrazlažući odluku o štrajku, upozorio je, da bi Vladine mjere značile da bi između 2,5 i tri hiljade policajaca palo ispod granice siromaštva.

Sindikati koji su se, nakon što je Vlada u četvrtak prihvatila rebalans budžeta, udružili u jedinstvenu pregovaračku grupu, nadali su se da bi se novi krug razgovora s Vladom mogao nastaviti. Predstavnici sindikata tvrde da su spremni pregovarati sa Vladom svaki dan, sve do štrajka.

Slovenački predsjednik Danilo Turk je rekao ranije da će predložene mjere, koje osim smanjenja plaza uključuju i rezanja socijalnih prava, pretjerano pogoditi najugroženije te da teret krize treba bolje raspodijeliti.

Bonus video: