Podrška Ginteru Grasu zbog kritikovanja Izraela

Tokom tradicionalnih "Uskršnjih šetnji za mir" održanih širom Njemačke izražena je i podrška pjesmi dobitnika Nobelove nagrade za književnost Ginteru Grasu u kojoj on kritikuje Izrael.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 14:32h

Ginter Gras je nešto ranije rekao da je želio da ukaže na vlasti jevrejske države, a ne na zemlju kao cjelinu. Pisac je u pjesmi kritikovao dvoličnost Zapada povodom izraelskog nuklearnog programa i označio jevrejsku državu kao prijetnju po "već krhki svjetski mir" zbog odnosa prema Iranu.

Na transparentima koje su demonstranti juče nosili u gradu Bremerhavenu pisalo je, između ostalog, "Ginter Gras je u pravu" i "Hvala ti Ginter Gras".

Govori u znak podrške Grasu održani su i u Štutgartu na jugozapadu Njemačke. Prema riječima organizatora, juče su održane i demonstracije, marševi i vjerske službe u kojima se poziva na povlačenje njemačkih vojnika iz misija u inostranstvu.

Organizatori navode da su slične demonstracije održane u Berlinu, Minhenu i Lajpcigu. "Prijetnje i pripreme za rat truju političku klimu", rekao je jedan od organizatora šetnje, ističući da smatra da su "preventivni napadi" kao što bi bio izraelski na Iran zbog spornog nuklearnog programa, zločin.

"Uskršnji marševi" organizuju se od šezdesetih godina prošlog vijeka i uglavnom su usmjereni na izražavanje protesta zbog oružanih sukoba i nuklearne energije i prijetnje koju predstavlja po čovječanstvo.

Gras je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1999. godine, za roman "Limeni doboš", u kojem opisuje užase njemačke istorije u 20. vijeku. Ovaj pisac za mnoge predstavlja glas njemačke generacije koja je stasala tokom Hitlerovog rata i ponijela teret krivice svojih roditelja.

Grasov moralni ugled narušen je od kada je 2006. godine priznao da je bio član Hitlerove jedinice Vafen SS. On tvrdi da je bio regrutovan u sastav jedinice SS kao tinejdžer i da nikada nije ispalio ni metak. Neki kritičari izvan Njemačke smatraju da je njegovo objašnjenje stiglo prekasno.

Bonus video: