"Trgovac smrću" osuđen na 25 godina zatvora

Uhapšen je 2008. u Bangkoku nakon zamke koju su mu priredili zvaničnici Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) a kasnije je izručen Njujorku
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 19:53h

Sud u Njujorku osudio je na 25 godina robije Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji je uhvaćen u zamci ('sting' operaciji) američkih agenata koji su se predstavili kao kolumbijski gerilci. Moskva je presudu okarakterisala kao politički pristrasnu.

But, o kome je napisana knjiga „Trgovac smrću“, je negirao optužbe i preko svog prevodioca rekao sudiji: „Nikada nisam namjeravao da ubijem bilo koga. Nikada nisam namjeravao da prodam oružje bilo kome. Bog zna da je to istina“.

„Ovi ljudi znaju istinu“, rekao je, uperivši prstom na federalne agente koji su sjedjeli u prvom redu. „Oni će živjeti sa istinom... Bog neka im oprosti. Odgovaraćete njemu, ne meni“.

But je, prema informacijama Amnesti internešnala, umiješan u prodaju oružja zemljama koje su pod embargom zbog kršenja ljudskih prava – Angoli, Liberiji, Sijera Leoneu i Demokratskoj Republici Kongo.

Uhapšen je 2008. u Bangkoku nakon zamke koju su mu priredili zvaničnici Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) a kasnije je izručen Njujorku.

Britanski mediji su prenijeli da je But za vrijeme sastanka u jednom hotelu u Bangkoku pristao da Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARK) proda 100 naprednih raketa tipa zemlja-vazduh i približno 5.000 pušaka tipa 'kalašnjikov'.

Prerušeni agenti DEA su kazali Butu da će oružje biti korišteno u napadu na američke pilote koje je angažovala kolumbijska vlada. But im je, kako navodi BBC, odgovorio „imamo istog neprijatelja“.

Međutim, on je u sudnici vikao da su optužbe protiv njega „laž“.

Moskva nezadovoljna

Vlasti u Rusiji smatraju da je „neosnovana i pristrasna“ presuda politički motivisana. Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će tražiti da But bude izručen Moskvi.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocijenio da je sud donio presudu pod „neviđenim pritiskom“ američkih vlasti.

Naglasio je da će o tome razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Presuda je donijeta u neizvjesno vrijeme za rusko-američke odnose, uoči povratka Vladimira Putina u Kremlj narednog mjeseca i borbe za reizbor predsjednika Baraka Obame. Međutim, analitičari tvrde kako je malo vjerovatno da će presuda značajno pogoršati njihove odnose.

Osuđen je po dvije tačke optužnice za zavjeru da se ubiju državljani i zvaničnici SAD i jednoj tački optužnice za zavjeru da se jednoj terorističkoj organizaciji prodaju protiavionske rakete i zbog pružanja materijalne podrške

Uprkos antiameričkoj retorici tokom Putinove predizborne kampanje, ekspert iz Karnegi centra u Moskvi Marija Lipman tvrdi da Rusija želi konstruktivne odnose sa SAD i da Butova presuda to neće promijeniti.

„Ovo nije novi slučaj i... rezultat suđenja je očekivan“.

Butovo hapšenje uslijedilo je manje od godinu nakon objavljivanja „Trgovca smrću“, koji su napisali istraživački novinari Daglas Fara i Stiven Braun. Knjiga iz 2007. prati Butov život dilera oružjem i kako je godinama izbjegavao hapšenje.

Osuđen je po dvije tačke optužnice za zavjeru da se ubiju državljani i zvaničnici SAD i jednoj tački optužnice za zavjeru da se jednoj terorističkoj organizaciji prodaju protiavionske rakete i zbog pružanja materijalne podrške.

Njegov advokat je kazao da će uložiti žalbu na presudu.

Galerija

Bonus video: