NAPRAVILI "GREŠKU"

Fotošopom uklonili sat patrijarha vrijedan 30.000 eura

RPC je pod lupom od kada je jasno podržala Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u martu uprkos protestima i optužbama za rasprostranjenu prevaru
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:01h

Ruska pravoslavna crkva se izvinila zbog intervenicije na fotografiji patrijarha Kirila kao bi uklonila skupocjeni ručni sat nakon optužbi da on živi luksuzno.

Sat patrijarha moskovskog i cijele Rusije, koji se na fotografijama pojavljuje, a potom nestaje, postao je glavna tema ruskih elektronskih medija.

Na jednoj od fotografija sa zvaničnog sajta Ruske pravoslavne crkve (RPC), još iz 1999. godine, vidjelo se da patrijarh ima na ruci sat, a novinari su potom razjasnili da je u pitanju marka „brege“ (Breguet), i da košta oko 30.000 dolara.

Kiril bez sata

Patrijarh je negirao da je napravio bilo šta loše.

Novinar koji se nedavno sastao sa njim povodom tih optužbi, rekao je za radio Vesti FM da je patrijarh priznao da je dobio sat na poklon ali da ga nije nosio. Fotografiju na kojoj nosi sat opisao je kao „kolaž“.

Zaboravili odraz

Blogeri su, međutim, kasnije otkrili da se na sajtu RPC pojavila ista ta fotografija na kojoj je na patrijarhovoj ruci bio sat, ali sad, obrađena, tako da sata na ruci nema, već se vidi samo njegov odraz na izglancanom stolu.

„Saradnici foto redakcije pres-službe su u radu sa fotoarhivom napravili neozbiljnu grešku“

U saopštenju crkve se ne pominje sat, ali se kaže da je došlo do „grubog kršenja naše unutrašnje etike“.

„Saradnici foto redakcije pres-službe su u radu sa fotoarhivom napravili neozbiljnu grešku“, navodi se u saopštenju i dodaje da će „krivci biti strogo kažnjeni“.

„Izvinjavamo se svim posjetiocima našeg veb sajta zbog tehničke greške,“ navedeno je.

Nakon ovog saopštenja na sajt RPC vraćena je originalna fotografija, gdje patrijarh nosi sat na ruci.

RPC je pod lupom od kada je jasno podržala Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u martu uprkos protestima i optužbama za rasprostranjenu prevaru u korist njegove stranke na opštim izborima u decembru.

Crkva: Napadaju nas antiruske snage

Crkva je u saopštenju u utorak usvtrdila da je meta napada „antiruskih snaga“ koje žele da prodriju njen autoritet zato što podržava Putina.

Pozvala je pravoslavne vjernike da dođu u crkve 22. aprila na molitvu „u odbranu vjere“.

Opozicione snage su se nadale podršci RPC na protestima protiv izborne prevare, sa kojih su upućeni pozivi na okončanje Putinove vladavine.

Međutim, crkva je ignorisala te pozive i dodatno uzrujala opoziciju zahtjevom da se strogo kazne članice pank grupe „Pussy riot“, koje su izvele protestnu pjesmu u glavnoj moskovskoj katedrali 21. februara.

Božje čudo

Blogeri su od tada pojačali optužbe protiv Kirila da se njegov luksuzni životni stil kosi sa statusom crkvenog poglavara a mediji naklonjeni opoziciji su preispitivali njegovu navodnu ulogu u poslovima vezanim za bescarinski uvoz alkohola i duvana 1990-ih godina.

„Ako neko jasno identifikuje ovaj sat kao 'brege', stvarno ne shvatam kako patrijarh može ostati duhovni autoritet,“ napisao je jedan bloger.

Patrijarh Kiril je takođe bio pod lupom zbog spora povezanog sa njegovim stanom u Moskvi. Kirilova služba za odnose s javnošću je saopštila da u tom stanju živi jedan dalji rođak.

Društvo je u posljednje vrijme postalo aktivno tako da pitanja o kojima se ranije nije puno pričalo i koja nisu primjećivana, sada privlače puno pažnje

Portparol crkve je rekao da nije etički komentarisati patrijarhov privatni život.

„Ne želimo niti možemo ispitivati koji sat patrijarh nosi ili u kojim cipelama je došao,“ rekao je đakon Aleksandar Volkov.

Kiril je nedavno opisao Putinovu 12-godišnju vladavinu kao božje čudo. Međutim, Rojters ocjenjuje da bi mu se tako otvorena podrška mogla vratiti kao bumerang u društvu koje je od decembra polarizovano protestima u velikim gradovima, posebno u Moskvi.

„Društvo je u posljednje vrijme postalo aktivno tako da pitanja o kojima se ranije nije puno pričalo i koja nisu primjećivana, sada privlače puno pažnje: korupcija, izborna prevara i pitanja povezana sa crkvom,“ rekao je Andrej Zubov, istoričar koji proučava odnose između ruske države i crkve.