Rumunski Romi: Angela Merkel, ti si mama Evrope

Romi iz jednog sela u Rumuniji se u crkvi mole za njemačku kancelarku, jer ona prihvata Rome iz Rumunije, za razliku od Sarkozija koji ih deportuje
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 17:18h

Romi iz jednog rumunskog sela mole se u Pentikostalnoj crkvi za zdravlje svojih porodica koje žive u Njemačkoj i za kancelara Angelu Merkel - "Angela, ti si mama Evrope,

volimo te".

Romi is sela Fantanele, 35 kilometara od Bukurešta, zahvaljuju Angeli Merkel jer prihvata Rome iz Rumunije, "za razliku od predsjednika Francuske Nikole Sarkozija koji ih deportuje". Oko 500 Roma od 700 iz sela Fantanele, nastanilo se u predgradju Berlina gdje u velikom broju žive stranci, prenijela je danas agencija Mediafax.

Dobar deo sela Fantanele premestio se u Berlin u kvartu Nojkeln, a njemaccki list Der Špigel mjesto gdje žive rumunski Romi naziva "Raj u Nojkelnu".

Priča je počela kada je jedan mladi Njemac iz Saksonije došao u Berlin da nadje posao, ali dospio je do socijalne pomoći. Tada se upoznao sa jednim Romom iz Fantanele u čiju se sestru zaljubio i oženio, a poslije toga počela je redom da dolazi rodbina njegove supruge - roditelji, braća, sestre, i druga rodbina, susjedi, svi sa djecom, iz Fantanele.

Njemac je za sve sredio stalni boravak, socijalnu pomoć, naknadu za djecu, što je bila značajna suma jer su mnogi imali i po više od desetoro djece.

Njemački nedjeljnik navodi da od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica Evropske unije, broj Rumuna u Njemačkoj se udvostručio.

Bonus video: