Blokiran pristup Crvenom trgu, uhapšeno 55 aktivista

Oko 55 ljudi uhapšeno je danas kod ulaza na moskovski Crveni trg gdje su planirane demonstracije protiv ruskog premijera Vladimira Putina, saopštila je policija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 16:43h

Opozicioni aktivisti pozvali su pristalice da u šetnji oko Crvenog trga nose bijele trake koje su postale simbol protesta protiv Putina i politike koju je vodio tokom 12 godina na vlasti.

Kada je policija zatvorila Crveni trg kod Kremlja, oko 300 demonstranata se okupilo kod ulaza na trg. Protestni skup je preko društvenih mreža zakazan na "nultom kilometru", tački odakle se mjere sve distance u Moskvi.

Ruska policija je saopštila da je Crveni trg zatvoren, navodeći da je takvu odluku donijelo obezbjeđenje Kremlja.

Držeći se za ruke demonstranti su obrazovali krug i uzvikivali "Ovo je naš grad", "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina".

Pošto su neki od demonstranata zahtijevali da im se dopusti ulazak na Crveni trg, policija ih je okružila i poslije sprovela u autobuse.

U posljednjih nekoliko dana Putinovi protivnici su preko društvene mreže Fejsbuk, u poruci pod naslovom "Bijeli trg", pozvali pripadnike opozicije da se danas okupe na Crvenom trgu, a obećanje da će skupu prisustvovati dalo je skoro 4.000 ljudi.

Juče je u Moskvi i Sankt Peterburgu na demonstracijama, za koje policija nije izdala dozvolu, uhapšeno više od 80 ljudi. Učesnici tog skupa, održanog 31. marta, zatražili su poštovanje 31. člana ruskog Ustava, kojim se garantuje pravo na okupljanje.

Bonus video: