Pacifisti pokušali da upadnu u NATO sjedište u Briselu

Oko 500 protivnika NATO-a danas je bezuspješno pokušavalo da uđe u prostor ispred sjedišta NATO-a u Briselu oko kojeg je bio raspoređen velik broj policajaca koji su uhapsili veći broj osoba.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 16:14h

U manjim grupama od desetak ljudi, demonstranti su prešli preko polja iza NATO sjedišta na sjeveru Brisela, pokušavajući da preskoče zaštitnu ogradu vojnog kompleksa.

Manji broj demonstranata je uspio da probije prvi policijski kordon i preskoči ogradu, ne oko samog NATO sjedišta, već oko štaba belgijske vojske koji se graniči s prostorom na kojem su NATO zgrade.

Policajci na konjima su jurišali na demonstrante a njihove kolege su uhapsile oko 200 osoba, javlja agencija Frans pres.

Demonstracije, koje su nastavljene u poslijepodnevnim satima, organizovala je belgijska organizacija "Akcija za mir" kako bi, dva mjeseca prije NATO samita u Čikagu upozorila da je savez, kako ističu, "prijetnja miru u svijetu".

"Mi činimo namjerno prekršaj kako bismo upozorili na puno veći zločin", rekao je portparol organizacije Benoa Kalvi.

"Ne želimo protivraketne štitove ni NATO intervencije kao što je bila u Libiji i u Avganistanu, ni ilegalne atomske bombe u našoj zemlji", dodao je.

"Vojni savez koji interveniše u cijelom svijetu i posjeduje nuklearno oružje prijetnja je miru u svijetu", ističe organizacija.

Proteste je osiguravalo 500 do 600 policajaca, rekao je jedan policajac na mjestu događaja. U pomoć su im pritekli helikopter i kamioni s vodenim topovima.

Bonus video: