Sarkozi sustiže Olanda u prvom krugu francuskih izbora

Neke ankete su dale prednost Sarkoziju u prvom krugu, a sve su pokazale da dostiže Olanda nakon ubistva Mohameda Mere
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 13:39h

Konzervativni francuski predsjednik Nikola Sarkozi dostiže svog socijalističkog protivnika Fransoa Olanda u prvom krugu predsjedničkih izbora idućeg mjeseca, ali ne i u drugom, pokazala su tri ispitivanja javnog mnjenja.

Anketa "IPSOS Logice" pokazala je da će Oland osvojiti 28 odsto glasova u prvom krugu izbora 22. april, dok će Sarkozi dobiti 27.5 odsto glasova.

Međutim, ovo ispitivanje, sprovedeno krajem prošle nedjelje, ubrzo nakon što je policija ubila napadača koji je pobio sedmoro ljudi, pokazalo je da će Oland ipak pobijediti Sarkozija u drugom krugu 6. maja sa 54 odsto glasova naspram 46 odsto.

Neke ankete su dale prednost Sarkoziju u prvom krugu, a sve su pokazale da dostiže Olanda nakon ubistva Mohameda Mere.

Ispitivanje sprovedeno ubrzo nakon što je policija ubila Meru pokazalo je da će Oland ipak pobijediti Sarkozija u drugom krugu sa 54% glasova naspram 46%

Dvadesetrogodišnji Mera smaknut je snajperskim hicem u okršaju s policijom nakon 30-satne opsade njegovog stana, tokom koje je i priznao svih sedam ubistava.

Druga anketa "Harris Interactivea" pokazala je da će Sarkozi biti bolji u prvom krugu od Olanda.

Sarkozi je dobio 28 odsto glasova, a Oland 27.

Treća anketa "Ifop-Fiduciala", sprovedena za nedjeljnik "Paris Match", dala je Sarkoziju 28,5 odsto glasova, a Olandu 26,5 odsto.

Galerija

Bonus video: