Venecija tone, ali italijanski naučnici nisu zabrinuti: Veći problem su poplave

Drama očuvanja Venecije iznad vode traje 34 godine, od 4. novembra, 1966. kad je došlo do velike poplave koja je prijetila da potopi cio grad
269 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 08:34h

Venecija tone i nagnutija je prema istoku, pokazala su posljednja satelitska mjerenja. Nova istraživanja pokazuju da ovaj magični grad nastavlja da tone u prosjeku jedan do dva milimetra godišnje, što je više nego što su naučnici ranije mislili.

"Iako je riječ o malim vrijednostima, one se ne smiju zanemariti", kaže Jehuda Bok, istraživač geodeta sa Instituta za okeanografiju na Univerzitetu u San Dijegu.

Do 2023. Venecija bi, prema proračunima mogla da potone za 80 milimetara.

Studija koja će biti objavljena 28. marta u časopisu Američke unije geofizičara, "Geosy", potvrđuje navode Bok o tome da istočni dio Venecije godišnje tone do 2 milimetra, te da je, usljed toga, zapadni dio grada na višem niovu.

Venecija je od 1727. godine potonula za više od 60 cm.

Naučnici u Italiji procjenjuju da propadanje grada od jednog do dva milimetra godišnje nije značajan pad, te navode probleme poplava koje su sve češće u gradu na vodi.

"Jedan milimetar nije ništa u odnosu na problem sa poplavama", rekao je Pjetro Teatini, istraživač sa Univerziteta u Padovi.

Drama očuvanja Venecije iznad vode traje 34 godine, od 4. novembra, 1966. kad je došlo do velike poplave koja je prijetila da potopi cio grad. Od tada je potrošeno stotine milijardi lira na projekte i studije koje bi trebalo da nađu rješenje za spas jedinstvenog grada koji kao da izranja iz mora.

U jednom od njih, MOSE projektu, predviđeno je da Venecija bude "podignuta" 10 cm. Naučnici kažu da model u teoriji funkcioniše dobro, ali je za njegovu praktičnu primjenu neophodno još mnogo istraživanja. Taj sistem zaštite od poplava trebalo bi, kako je planirano, da bude završen do 2014. godine.

Bonus video: