Stros-Kan pred sudom zbog organizovane prostitucije

U sudu u Lilu počelo je ispitivanje bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kana (62), u okviru istrage o organizovanoj prostituciji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 19:22h

Ročište u Francuskoj je zakazano zbog sumnje da je Stros-Kan uključen u organizovanje žurki sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD, zbog čega je prije mjesec dana bio u pritvoru dva dana. On je pred sudom u Lilu trebalo da se pojavi u srijedu i nije jasno zašto je ovo ročište pomjereno za danas.

Ispitivanje je počelo popodne, navodi AFP. Istraga treba da odluči da li će protiv Stros Kana podići preliminarnu optužnicu.

Stros-Kanovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima u Lilu i Parizu. Stros-Kan je priznao da je učestvovao na nekim od tih "žurki", a na jednoj od njih su bile i žene koje su slane i u Vašington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a.

Međutim, preko svog advokata on je negirao da je znao da je ta "pratnja" plaćena. Korišćenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Stros-Kan bio svjestan činjenice da je zabave organizovala mreža podvodača i da su te zabave plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajući finansijska sredstva kompanija.

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovi te mreže, a Stros-Kan je rekao policiji da nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije. Stros-Kan u srijedu treba da se pojavi i pred sudom u Njujorku po tužbi za silovanje Nafisato Dialo, sobarice jednog hotela u Njujorku.

U Njujorku, pred Vrhovnim sudom u Bronksu, zakazano je prvo saslušanje povodom tužbi sobarice, koja optužuje Stros-Kana za silovanje, a čije su optužbe u krivičnoj tužbi odbačene prošlog ljeta. Dialo je podnijela žalbu Vrhovnom sudu na tu odluku.

Advokati Stros-Kana smatraju da žalba neće biti pozitivno riješena, pozivajući se na činjenicu da je njihov štićenik u vrijeme činjenja krivičnog djela uživao diplomatski imunitet. Međutim, prema pisanju francuske štampe, Stros-Kan bi mogao da traži dogovor sa Dialo oko plaćanja odštete, kako bi izbjegao odluku porote koja bi mogla da stane na stranu podnosioca tužbe.

Bonus video: