Gradonačelnik Pirana spasao starca čije je srce prestalo da kuca

Masirao sam mu srce i kada je opet počeo da diše, bio sam stvarno sretan, iako se od mene kao ljekara očekuje da ću pokušati da spasem život, nađem li se u takvoj situaciji
0 komentar(a)
Piter Bosman, Foto: Žurnal24
Piter Bosman, Foto: Žurnal24
Ažurirano: 20.03.2012. 12:04h

Gradonačelnik Pirana, Piter Bosman (56) u petak je spasio život starcu (81) kojem je srce prestalo da kuca na godišnjici u znak sjećanja na djecu koju su 1921. ubili fašisti u Strunjanu.

Bosman je sjedio u prvom redu tokom ceremonije kad je vidio da je stariji čovjek koji je držao zastavu, klonuo. Pomislio je da mu je pozlilo zbog vrućine, prišao je da vidi o čemu je riječ, a sva radnika obezbjeđenja su mu pomogla da starca prenesu u hladovinu.

"Muškarac je poplavio, provjerio sam puls i vidio da je njegovo srce prestalo da kuca", rekao je gradonačelnik za slovenski Žurnal24 i dodao da je odmah krenuo sa reanimacijom.

"Masirao sam mu srce i kada je opet počeo da diše, bio sam stvarno sretan, iako se od mene kao ljekara očekuje da ću pokušati da spasem život, nađem li se u takvoj situaciji", rekao je Bosman.

Peter Bosman je krajem 2010. postao je prvi tamnoputi gradonačelnik u Sloveniji i ovom dijelu Evrope. Ljekar, porijeklom Ganac, u Sloveniji se našao kao mladi student medicine još sedamdesetih godina. Osim što se zaljubio u Sloveniju, zaljubio se i u Hrvaticu Karmen sa kojom ima dvije kćerke, podsjeća 24sata.hr.

Bonus video: