Holandija: Parlament traži istragu o crkvenoj kastraciji djece

"Čini se da je bilo zlostavljanja koja nisu obuhvaćena Detmanovim izvještajem i želimo parlamentarno saslušanje i raspravu o tome čim prije", izjavila je Huisman
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 18:30h

Holandski parlamentarci pozvali su na raspravu u donjem domu parlamenta nakon objave informacija prema kojima je Katolička crkva 50-ih godina prošlog vijeka kastrirala djecu kako bi ih "izliječila" od homoseksualnosti, prenose agencije.

"Čini se da je bilo zlostavljanja koja nisu obuhvaćena Detmanovim izvještajem (nezavisna istraga o zlostavljanju unutar holandske Katoličke crkve od 1945. do 2010.) i želimo parlamentarno saslušanje i raspravu o tome čim prije", izjavila je za AFP portparol parlamentarne grupe liberalne stranke VVD, Laura Huisman.

Holandski dnevnik "NRC Handelbald" u subotu je objavio da je 50-ih godina Katolička crkva u Holandiji kastrirala desetak djece kako bi ih "izliječila od homoseksualnosti".

Dnevnik je ustvrdio da je Detmanova komisija imala informacije o zlostavljanju koje se navodno dogodilo u jednom internatu, ali nije dalje istraživala zbog nedostatka dokaza.

"Ako su ti podaci tačni, riječ je o teškoj situaciji koju Crkva osuđuje", izjavio je Elbertse

"Ako su ti podaci tačni, riječ je o teškoj situaciji koju Crkva osuđuje", izjavio je portparol holandske biskupske konferencije Bert Elbertse, najavivši u ime te organizacije punu spremnost na "blisku saradnju" u mogućoj istrazi.

Galerija

Bonus video: