Vodeći evropski mobilni operateri pod istragom?

Formalna istraga još nije pokrenuta, ali i samo traženje informacija izražava zabrinutost Evropske komisije, i obično je je prvi korak u preduzimanju ozbiljnijih mjera
390 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, mobilni operater, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.03.2012. 10:18h

Pet najvećih evropskih telekomunikacionih opertora bi se moglo naći pod istragom Evropske komisije zbog sastanka koje su povremeno održavali, piše Financial Times.

Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia, Telefonica, i Vodafone održavali su takozvane "E5" sastanke od 2010. kako bi raspravljali o različitim temama. Navodno je bilo riječi o širokom spektru tema, od Applea i Googlea do mobilnog plaćanja.

Ti sastanci nisu prošli neprimijećeno u Briselu, pa su predstavnici Evropske komisije zatražili informacije od mobilnih operatora, kao i od GSM Asocijacije.

Formalna istraga još nije pokrenuta, ali i samo traženje informacija izražava zabrinutost Evropske komisije, i obično je je prvi korak u preduzimanju ozbiljnijih mjera.

Iako ovi sastanci vodećih mobilnih operatora ne predstavljaju nužno i kršenje pravila o konkurentnosti, izazivaju sumnje regulatornih tijela koja ionako mobilne operatore imaju pod lupom zbog velikih sličnosti cijena i modela naplate, piše Bug.hr.

Bonus video: