Papa obećao da će se suprotstaviti zlostavljačima i okončati zataškavanja

"Braćo i sestre, danas se nalazimo pred manifestacijom drskog, agresivnog i destruktivnog zla", kazao je papa.
241 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja zatvorio je danas samit o sprečavanju svešteničkog seksualnog zlostavljanja obećanjem da će se suprotstaviti napasnicima s "gnijevom Boga", okončati zataškavanja njihovih nadređenih i dati prioritet žrtvama tog "drskog, agresivnog i destruktivnog zla".

Papa Franja je na kraju današnje mise, pred 190 katoličkih biskupa i drugih vjerskih moćnika, naveo da se većina seksualnog zlostavljanja događa u porodici, ali je dodao da zlo seksualnog zlostavljanja postaje naročito skandalozno kada se dešava u Rimokatoličkoj crkvi "jer je krajnje nespojivo s njenim moralnim autoritetom".

"Treba da priznamo s poniznošću i hrabrošću da stojimo oči u oči s misterijom zla, koja najnasilnije pogađa najranjivije", rekao je Franja.

On je na četvorodnevnom samitu okupio biskupe iz cijelog svijeta kako bi im stavio do znanja da svešteničko seksualno zlostavljanje i zataškavanja nijesu samo problem u nekim zemljama, već globalni problem koji ugrožava samu misiju Rimokatoličke crkve.

"Braćo i sestre, danas se nalazimo pred manifestacijom drskog, agresivnog i destruktivnog zla", dodao je papa.

Bonus video: