U južnoj Evropi masovno uče njemački zbog krize

Mnoge firme u Njemačkoj traže kadrove, ali je najčešća prepreka za zapošljavanje strane radne snage upravo nepoznavanje jezika
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 18:52h

Stanovnici evropskih zemalja teško pogođenih ekonomskom krizom, posebno onih sa juga kontinenta, poput Španije i Portugala, pohrlili su da uče njemački jezik u nadi da će naći posao u najvećoj i najjačoj evropskoj privredi, prenosi AP.

Podaci Geteovog instituta pokazuju da je njemački jezik sve popularniji u zemljama južne Evrope gdje je stopa nezaposlenosti visoka, posebno među mladima.

U Španiji je 2011. bilo 9.000 polaznika kursa nemačkog jezika, što je 35 odsto više nego godinu dana ranije. Isti trend bilježi i susjedni Portugal gdje je u istom periodu bilo 20 odsto više onih koji su pokušavali da savladaju jezik Getea.

Njemačka privreda, najveća u Evropi, imala je prošle godine rast od robusnih tri odsto, dok je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u posljednje dvije decenije. Španija, pak, polako klizi u recesiju, dok broj nezaposlenih dostiže nove rekorde.

"Mogućnost da nađete posao u tim zemljama je minimalna, a to posebno važi za mlade od kojih je 40 do 50 odsto danas bez posla", kaže ekonomista Herbert Briker, stručnjak za migracije u njemačkom Institutu za istraživanje tržišta rada.

Mnoge firme u Njemačkoj traže kadrove, ali je najčešća prepreka za zapošljavanje strane radne snage upravo nepoznavanje jezika.

Od nekoliko desetina hiljada molbi koje su nedavno pristigle iz južnoevropskih zemalja na razne imejl adrese u Svebiš-Halu, industrijskom centru na jugozapadu Nemačke, gdje postoji potreba za oko 2.500 radnika raznih profila, svega oko pet odsto je ispunjavalo jedan od glavnih uslova - znanje njemačkog jezika.

S toga nije teško razumjeti nagli skok broja polaznika kursa njemačkog jezika u ovim zemljama, poput Italije (14 odsto), Grčke (10 odsto) i Francuske (osam odsto).

Bonus video: