Merkel, Monti i Kameron se udružuju protiv Sarkozijevog protivnika na izborima?

Oland (57) je tokom kampanje posjetio Berlin, Rim i London, ali se u svakoj prijestonici susreo sa liderima opozicije
69 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sarkozi i Angela Merkel, Foto: Zimbio.com
Nikola Sarkozi i Angela Merkel, Foto: Zimbio.com
Ažurirano: 05.03.2012. 21:14h

Angela Merkel i drugi evropski lideri dogovorili su se da se ne susreću sa francuskim predsjedničkim kandidatom iz redova socijalista Fransoa Olandom tokom predizborne kampanje zbog njegovog plana da ponovo pregovara o sporazumu o budžetskoj disciplini.

Njemačka kancelarka iz redova demohrišćana, španski konzervativni premijer Marijano Rahoj i italijanski tehnokratski lider Mario Monti navodno su sklopili nezvanični sporazum kome se kasnije pridružio i britanski premijer Dejvid Kameron, javio je „Špigl“.

Portparolka njemačke vlade negirala je ove navode rekavši da „lider svake vlade odlučuje za sebe da li će se sastati sa Olandom“, prenio je Rojters.

Portparolka francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, Natali Kostjuško-Morize, kazala je da je „smiješno“ govoriti o zavjeri. Lideri izbjegavaju Olanda zbog njegovog „problema sa kredibilitetom“, objasnila je.

Oland (57) je tokom kampanje posjetio Berlin, Rim i London, ali se u svakoj prijestonici susreo sa liderima opozicije lijevog centra, ali ne i sa premijerima, odnosno kancelarkom, naveo je „Indipendent“.

On je kazao da ima podršku ljevičarskih vlada Belgije i Danske i da mu nije potrebna podrška, kako je rekao, „najkonzervativnijih vlada u Evropi“.

Međutim, Oland se ipak potrudio da ne ruši mostove sa liderima koji će mu, sudeći prema anketama, postati kolege nakon drugog kruga izbora 6.maja.

„Na francuskom narodu je da odluči o svojoj budućnosti“, kazao je. „Drugi evropski lideri, koje duboko poštujem, nemaju pravo da utiču na izbor građana Francuske.“

Navodi o postojanju prosarkozijevske zavjere evropskih lidera desnog centra više bi mogli naštetiti aktuelnom predsjedniku koji obećava da će sačuvati „francuski nacionalni identitet“ i svoju kampanju sve više okreće udesno, ocijenio je „Indipendent“.

Merkelova ne želi da izgubi zamah koji je sa Sarkozijem postigla u odnosu prema dužničkoj krizi u Evropi

Merkelova je podržala Sarkozija u predizbornoj kampanji zbog bojazni od perspektive da na čelu Francuske bude čovjek čiju je kampanju jedan od poslanika kancelarkinih demohrišćana nazvao „ljevičarskim anarhizmom“. Osim toga, Merkelova ne želi da izgubi zamah koji je sa Sarkozijem postigla u odnosu prema dužničkoj krizi u Evropi.

Predsjednički kandidat krajnje ljevice Žan-Lik Melanšon prokomentarisao je navodno sklapanje pakta:

„Ako je to tačno, to će potvrditi našu tezu. Bitka se vodi na evropskom nivou. Konzervativci zbijaju redove u pokušaju da odbrane svoju prvu liniju u Francuskoj pošto vrlo dobro znaju da će se, ukoliko ta linija popusti, zaraza proširiti. Uskoro će dobiti lekciju koju zaslužuju, jer smatram da će Francuska skinuti Sarkozija sa predsjedničkog mjesta“, zaključio je Melanšon.

Vestervele protiv Merkelinog miješanja

Njemački šef diplomatije Gido Vestervele se, prema saznanjima „Špigla“, ne slaže sa Merkelovom po ovom pitanju i smatra da bi francusko-njemački odnosi mogli biti narušeni odavanjem utiska da postoji bojkot prema Olandu.

„Njemačka vlada se ne takmiči u francuskoj predizbornoj kampanji“, kazao je Vestervele nakon prošlomjesečnog zajedničkog intervjua Merkelove i Sarkozija.

Kancelarkino miješanje u francusku kampanju je krajnje neuobičajeno, naveo je „Špigl“, dodajući da Merkel sada rizikuje da dođe do diplomatskih tenzija sa Olandom ukoliko bude izabran za predsjednika Francuske.

Bonus video: