Holandija: Usluga eutanazije po kućama

Projekat udruženja "Pravo na smrt" podržava i ministarka zdravlja Edit Šipers, koja je osnivanje posebnih timova najavila i u parlamentu
179 pregleda 0 komentar(a)
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
eutanazija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.03.2012. 11:32h

Eutanazija je u Holandiji legalna već 10 godina, a udruženje "Pravo na smrt" (NVVE), čije je sjedište u Hagu, sada želi da ponudi mobilnu uslugu eutanazije, što u javnosti izaziva kritike i optužbe da se sa tim otišlo predaleko, prenosi BBC.

Mobilni timovi tog udruženja ovog mjeseca počinju sa realizacijom projekta pomoći osobama koje boluju od neizlječivih bolesti i žele da počine samoubistvo, a u tome ne žele da im pomognu njihovi ljekari.

Projekat udruženja "Pravo na smrt" podržava i ministarka zdravlja Edit Šipers, koja je osnivanje posebnih timova najavila i u parlamentu, “za pacijente koji zadovoljavaju kriterijume za eutanaziju, ali njihovi lijekari ne žele da je obave”.

U Holandiji se od 2002, kada je ta zemlja, kao prva u svijetu, legalizovala eutanaziju, godišnje izvede 3.100 asistiranih samoubistava

"Mnogi ljekari se i dalje boje eutanazije. Tvrde da je to protiv njihove vjere ili da jednostavno ne poznaju zakon. Naši timovi će izvoditi eutanaziju u domovima pacijenata ako njihov ljekar ne bude mogao ili ne bude htio da im pomogne", kazala je portparolka NVVEa Valburg de Jong.

U Holandiji se, podsjetila je ona, od 2002, kada je ta zemlja, kao prva u svijetu, legalizovala eutanaziju, godišnje izvede 3.100 asistiranih samoubistava. Od najave projekta NVVE u februaru, ta organizacija je dobila oko 70 upita pa u NVVE procjenjuju da bi godišnje za eutanaziju moglo da bude oko 1.000 zainteresovanih.

"Eutanazija je komplikovan proces", kaže Erik van Vijlik, savjetnik Kraljeskog društva ljekara Holandije. Do eutanazije dolazi nakon dugotrajnog liječenja pacijenta na osnovu međusobnog povjerenja.

"Nužan je holistički pristup potrebama pacijenta za tretmanom, uključujući i postoji li neka alternativa eutanaziji. Imamo ozbiljne sumnje u to može li to učiniti ljekar koji je fokusiran na obavljanje eutanazije", kazao je on.

Za kraj života, pacijenti mogu da izaberu da li će injekciju dobiti od ljekara, ili će sami popiti smrtonosni napitak. U NVVE kažu da će mobilne ekipe ponuditi obje mogućnosti.

Prva injekcija dovodi pacijente u stanje dubokog sna. Slijedi druga injekcija koja će im zaustaviti disanje i kucanje srca.

Prvi tim u Hagu će se baviti mentalno bolesnim pacijentima ili pacijentima sa ranom demencijom - koje porodični ljekari često odbijaju jer dovoljno ne poznaju zakon, kažu u tom udruženju.

Ako ste jako bolesni i svjesni ste da ne možete popraviti svoje stanje, onda makar možete da izaberete da umrete okruženi porodicom, možete da izaberete da umrete svjesno, tako da znate šta se događa, da sami to kontrolišete, kaže Sujver

"Ako ste jako bolesni i svjesni ste da ne možete popraviti svoje stanje, onda makar možete da izaberete da umrete okruženi porodicom, možete da izaberete da umrete svjesno, tako da znate šta se događa, da sami to kontrolišete, "kaže on.

Sujver je penzionisani sudija, koji kaže da je na ideju za osnivanje mobilnih timova za eutanaziju došao nakon što je vidio mnogo ljudi koji su ispunili sve uslove za eutanaziju, ali su njihovi ljekari opšte prakse odbili da je izvrše.

"Vidio sam pacijente koji doživaljavaju nepodnošljivu bol i koji nisu imali šanse za oporava, i koji su bili potpuno sigurni da žele da umru. Ipak, njhovi ljekari se nisu smatrali ili dovoljno iskusnim za eutanaziju ili su osjećali da se to kosi sa njihovim moralnim ili vjerskim uvjerenjima. Kako je eutanazija prema holandskom zakonu legalna, i ako neko ispunjava uslove da bude eutaniziran, došao sam na ideju za formiranje mobilnih ekipa", dodaje on.

Bonus video: