"Frans presov" pregled Putinovih "hitova"

"Ja sam čist i apsolutni demokrata. Od smrti Mahatme Gandija nemam sa kim da razgovaram", izjavio je Putin 2007. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 10:54h

Favorit na ruskim predsjedničkim izborima u nedjelju, premijer Vladimir Putin, često šokira javnost svojim govorom.

Agencija "France-Presse" (AFP) donosi pregled njegovih izjava kroz vrijeme, koje su u javnosti imale najviše odjeka.

Samoljublje

"A ja se ne vrijeđam kad me vi od jutra do mraka poganite izmetom." (2012. - glavnom uredniku moskovskog opozicionog radija, Alekseju Venediktovu)

Berluskoni

"Jedan je od najboljih političara Evrope, uprkos svom skandaloznom stavu prema ženama." (2011. - nakon što je italijanski premijer podnio ostavku)

Hilari Klinton

"Prvo što je državna sekretarka rekla jeste da izbori nisu bili ni pošteni ni pravedni. Aktivisti u Rusiji su samo to čekali, pa da se, uz svesrdnu podršku Stejt dipartmenta, late svoga posla." (Nakon velikih protesta u decembru 2001., kojima je opozicija ukazala na izborne nepravilnosti)

Šakali

"Ima na nesreću u našoj zemlji ljudi koji su kao šakali pred stranim ambasadama... Računaju na pomoć stranih finansijskih fondova." (2008.)

Obrezivanje

"Ako ste spremni da postanete najradikalniji islamista i da se obrežete, ja vas pozivam u Moskvu. Preporučiću da vas operišu tako da vam više nikad ništa ne izraste." (2002. - zapadnom novinaru koji mu je postavio pitanje o ruskim ubistvima u Čečeniji).

Apsolutni demokrata

"Ja sam čist i apsolutni demokrata. Od smrti Mahatme Gandija nemam sa kim da razgovaram." (2007.)

SAD

"Katkad mi se čini da Amerika ne traži saveznike, već vazale... Ljudima je puna kapa diktata samo jedne zemlje." (2011.)

Lično bogatstvo

"Što se tiče vječitih glasina o mojoj finansijskoj situaciji... to su 'rekla-kazala' gluposti. Sve su to iskopali iz vlastitog nosa i razmazali po novinama." (2008.)

Robija

"Osam godina sam veslao kao galiot, i danju i noću. Potpuno sam zadovoljan učinjenim." (2008., po isteku drugog predsjedničkog mandata)

Velika sila

"Rusija je velika sila. Nema čega, a ni koga da se boji." (2000.)

Hodorkovski

"Taj čovjek je okrvavio ruke." (2010. o bivšem naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom, koji je tada čekao drugo suđenje po optužnici za pranje novca i pronevjeru)

Lenjin

"Ja sam protiv toga", (odgovorio je 2000. na pitanje treba li Lenjinove ostatke iznijeti iz mauzoleja i pokopati)

Libija

"Gadafi je izmislio novu monarhiju... pokvarenu, prljavu, nenormalnu, sve što želite, no, to je tako. Čemu je trebala vojna intervencija u tom sukobu? Zar nema i drugih pokvarenih režima u svijetu? Hoćemo li i te zemlje bombardovati?" (2011.)

Opozicioni protesti

"Znam da su tim studentima dali nešto novca. Normalno je da ih plaćaju i da ti omladinci nešto zarade." (ironičan osvrt na prve velike opozicione proteste u decembru 2011. u Moskvi, na kojima se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi)

Ana Politkovska

"Ta novinarka je bila oštroumna kritičarka vlasti. No, njen utjecaj na politički život Rusije bio je potpuno beznačajan." (2006., nakon ubistva poznate novinarke, koje još nije rasvijetljeno).

Svinja

"Kako će ta svinja da proživi ostatak svog života?" (2010., o ruskom špijunu koji je otkrio tajne SAD-u i prebjegao)

SSSR

"Pad SSSR-a bila je najveća geopolitička katastrofa prošlog vijeka." (2005.)

Galerija

Bonus video: