EU uvela dodatne sankcije Siriji

Ministri spoljnjih poslova EU priznali su Sirijsko nacionalno vijeće, jednu od dvije glavne opozicione grupacije, kao legitimnu stranku s kojom treba voditi pregovore
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 16:05h

Evropski ministri spoljnjih poslova povećali su pritisak prema Siriji nadajući se da će to zaustaviti borbe i napade na protivnike vladajućeg režima. Ministri EU odlučili su da zamrznu imovinu nekih čelnika sirijske vlade i nametnu sankcije Sirijskoj centralnoj banci. Uz to donešena je i zabrana kupovine zlata, javlja AP, kao i plemenitih metala i dijamanata iz Sirije, a sirijskim teretnim avionima zabranjeno je polijetanje iz zemalja članica EU.

EU je i ranije nametnula sankcije Siriji, zamrznula sredstva stotinjak visoko pozicioniranih Sirijaca i 38 organizacija, čak je pokušano i da se Siriju onemogući nabavka opreme potrebne za preradu nafte i gasa, ali sve dosadašnje sankcije bile su skoro bez uspjeha.

Po odlasku sa sastanka francuski ministar spoljnjih poslova Alen Žipe objasnio je da smatra da će nametanje novih sankcija biti efikasnije kao dio napora kojim se pokušava izvršiti pritisak na režim predsjednika Bašara al-Asada.

"Ministri spoljnjih poslova EU priznali su Sirijsko nacionalno vijeće, jednu od dvije glavne opozicione grupacije, kao legitimnu stranku s kojom treba voditi pregovore – dodao je Žipe i naglasio da postoje još neke opozicione organizacije koje se protive Asadovoj vladavini i da treba pomoći opoziciji da se bolju poveže i organizuje.

Žipe je kazao i da je humanitarna pomoć najpotrebnijim Sirijcima "apsolutni prioritet", a imena sankcionisanih sirijskih čelnika biće objavljena sjutra u službenom glasilu EU.

Bašar al-Asad na vlasti do 2028? >>>

Bonus video: