Spriječena zavjera i atentat na Putina

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio informaciju da su ukrajinska i ruska tajna služba spriječile pokušaj atentata na ruskog premijera
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.02.2012. 07:33h

Tajne službe Rusije i Ukrajine uhapsile su dva čovjeka koji su planirali da izvedu atentat na premijera Vladimira Putina nakon predsjedničkih izbora koji će se održati 4. marta, javio je jutros prvi kanal ruske državne televizije.

Itar-Tas javlja da je Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio informaciju da su ukrajinska i ruska tajna služba spriječile pokušaj atentata na ruskog premijera, ali nije iznio više detalja o ovom slučaju.

Na televizijskom snimku dvojica ljudi govore kako su djelovali po nalogu vođe čečenskih pobunjenika Doku Umarova i kako su u ukrajinskoj luci Odesi pripremali napad koji je trebalo da izvedu u Moskvi, prenijela je agencija Frans pres.

U izvještaju se navodi da su trojica zavjerenika došli u Ukrajinu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Turske, sa "jasnim instrukcijama od predstavnika Doku Umarova", a da je jedan od njih poginuo u eksploziji početkom januara, zbog koje je pokrenuta istraga.

"Rekli su nam da prvo dođemo u Odesu i naučimo da pravimo bombe. A onda ćete kasnije, u Moskvi, izvesti napade komercijalne ciljeve a na kraju ćete izvesti atentat na Putina", rekao je čovjek po imenu Ilja Pjanzin.

Drugi čovjek na snimku, po imenu Adam Osmajev, rekao je da je krajnji rok za izvođenje atentata bio poslije izbora 4. marta, na kojima će, kako se očekuje, Putin osvojiti treći predsjednički mandat.

Putin je tokom prethodna dva mandata na položaju predsjednika, od 2000. do 2008. pokušavao da uguši pobunu u sjevernokavkaskoj republici Čečeniji.

U ovoj oblasti je i dalje prisutno nasilje, a Umarov, koji je preuzeo odgovornost za neke od najsmrtonosnijih napada u Moskvi, i dalje je na slobodi.

Bonus video: