Ljekari: Holandski princ možda neće izaći iz kome

Princ Friso (43) je drugi sin holandske kraljice Beatriks. On ipak nije nasljednik trona jer se 2004. godine oženio bez saglasnosti holandskih vlasti
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 08:09h

Holandski princ Johan Friso koga je prošle sedmice na skijanju u Austriji zatrpala lavina, u komi je iz koje možda nikada neće ni izaći, saopštili su juče austrijski ljekari.

Friso je bio 15 minuta zatrpan snijegom dok nisu stigli spasioci da ga izvuku. Nesreća se dogodila u zimskom centru Lek gdje je bio na dvonedjeljnom odmoru. Lavina koja ga je zatrpala bila je visoka 30 metara i široka 40 metara.

O njemu brinu ljekari Univerzitetske bolnice u Insbruku. Skener je pokazao da je mozak značajno oštećen nedostatkom kiseonika dok je bio pod lavinom. Doktori navode da će možda proći godine prije nego što se probudi, ako se to ikada i bude dogodilo.

"U svakom slučaju, za neurološku rehabilitaciju biće potrebni mjeseci, ako ne i godine", rekao je doktor Volfgang Koler, prenosi BBC.

Doktor je rekao da je zbog nedostatka kiseonika princ imao i srčani udar koji je trajao 50 minuta.

"Pedeset minuta za reanimaciju je veoma, veoma dugo. Možda čak i predugo", rekao je Koler.

Princ Friso (43) je drugi sin holandske kraljice Beatriks. On ipak nije nasljednik trona jer se 2004. godine oženio bez saglasnosti holandskih vlasti.

Policija je ispitala i prijatelje princa Frisa, koji su bili sa njim na skijanju kada se dogodila nesreća. Među njima je i vlasnik hotela u kojem godinama odsijeda kraljevska porodica, koji je i prinčev prijatelj iz djetinjstva Florijan Mosbruger.

On je i izvukao princa iz lavine i pozvao pomoć, ali bi ipak mogao biti optužen za "nenamjerno nanošenje smrtonosnih povreda u opasnoj situaciji".

Bonus video: