Austrija odustala od ratifikacije ACTA

Nekoliko zemalja već je najavilo da neće ratifikovati sporazum ACTA ocijenivši da on na mala vrata uvodi opštu cenzuru interneta
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 17:09h

Austrija je privremeno odustala od ratifikacije spornog međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu i sprječavanju piraterije (ACTA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će Austrija sačekati odluku parlamenta EU o ovom dokumentu.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pozdravila je odluku Evropske komisije o prosljeđivanju ACTA Evropskom sudu na provjeru.

Evropski parlament trebalo bi, prema dosadašnjim planovima, da u Briselu donese odluku o ACTA, a ona bi mogla da bude odložena za dvije godine zbog toga što je Evropska komisija zatraži mišljenje Evropskog suda o kontroverznom sporazumu.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner pozdravila je odluku Evropske komisije o prosljeđivanju ACTA Evropskom sudu na provjeru

ACTA, koga su u januaru u Tokiju potpisale 22 zemlje EU, kao i Sjedinjene Države, Australija, Kanada i Japan, predviđa drakonske kazne kako za korisnike koji sa intereneta besplatno skidaju muziku, filmove i ostale sadržaje zaštićene autorskim pravima, tako i za provajdere koji propuste da ih u tome spriječe.

Sporazum je izazvao oštre proteste u EU i van nje zbog navodnog kršenja prava na privatnost i slobodu govora, a nekoliko zemalja već je najavilo da ga neće ratifikovati ocijenivši da on na mala vrata uvodi opštu cenzuru interneta.

Za stupanje sporazuma na snagu potrebno je da ga usvoji Evropski parlament.

Galerija

Bonus video: