Karl Bilt američki špijun?

Kao posrednik u balkanskom sukobu 1990-ih, bio je specijalni izaslanik EU za bivšu Jugoslaviju, kopredsjedavajući Dejtonske mirovne konferencije...
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 21:28h

Švedski ministar spoljnih poslova odbacio je navode da će grupa Vikiliks dokazati da je on tajni doušnik američke vlade u kampanji koja bi trebalo da spriječi da osnivač „zviždačkog“ sajta Džulijan Asanž bude izručen Vašingtonu.

Asanž, Australijanac, trenutno se nalazi u kućnom pritvoru u Britaniji i bori se protiv izručenja Švedskoj zbog optužbi za seksualno napastvovanje.

On strahuje da će ga Šveđani izručiti Sjedinjenim Državama, kojima se zamjerio zbog objavljivanja hiljada diplomatskih depeša.

List „Ekspresen“ navodi da Vikiliks posjeduje do sada neobjavljenu depešu, koja pokazuje da je Bilt američki doušnik od 1970-ih godina. Cilj njenog objavljivanja je da se nanese šteta vladi i Biltu ako Asanž bude suočen sa izručenjem SAD.

Bilt će „morati da podnese ostavku. To će biti kraj njegove političke karijere,“ citirana je neimenovana osoba koja je imala uvid u tajni dokument, prenio je AFP.

Bilt će „morati da podnese ostavku. To će biti kraj njegove političke karijere,“ citirana je neimenovana osoba

I sam Bilt je na svom blogu reagovao na izvješetaj.

„Sada samo čekamo dok oni (Vikiliks) objave taj izvještaj, koji je prema njihovom mišljenju krajnje ozbiljan“, napisao je Bilt.

„Kada se to desi, taj dio njihove 'kampanje blaćenja' će se brzo srušiti.“

Bilt je jedan od najpoznatijih švedskih političara. Funkciju šefa diplomatije obavlja od 2006. a vladu je predvodio od 1991. do 1994. Takođe je vrlo poznat izvan Švedske.

Sa Ričardom Holbrukom

Kao posrednik u balkanskom sukobu 1990-ih, bio je specijalni izaslanik EU za bivšu Jugoslaviju, kopredsjedavajući Dejtonske mirovne konferencije i visoki predstavnik za BiH. Od 1999. do 2001, bio je specijalni izaslanik UN za Balkan.

Kod kuće se njegov relativno visok međunarodni profil cijeni, ali ga ponekad kritikuju kao arogantnog.

„Ekspresen” je citirao jednog „Vikiliksovog” insajdera, koji je rekao da depeša pokazuje da je postao doušnik SAD-a 1973. i da je njegov prvobitni kontakt bio strateg republikanaca i bivši savjetnik predsjednika Džordža Buša, Karl Rouv.

Portparolka Vikiliksa Kristin Hrafnson je samo potvrdila da imaju „dokument koji dokazuje blisku vezu između Karla Bilta i insajdera u Vašingtonu.“

„Sigurna sam da će ta informacija uskoro biti dostupna javnosti,“ rekla je za „Ekspresen“.

U SAD-u još nije podignuta nikakva optužnica protiv Asanža, ali je Bredli Mening, obavještajni analitičar američke vojske osumnjičen za prosljeđivanje povjerljivih dokumenta Vikiliksu, izveden pred vojni sud.

„Džulijan Asanž će najvjerovatnije biti oslobođen optužbi za seksualne prestupe, jer je to zamka,“ rekla je švedskom listu neimenovana osoba upućena u slučaj Vikiliks.

On je dodao da Asanž strahuje da će biti primoran ili da svjedoči na suđenju Meningu ili „da će on sam biti uhapšen i predat nekom američkom sudu da bi mu bilo suđeno za špijunažu protiv SAD”.

Očekuje se odluka britanskog vrhovnog suda prema Asanžovoj žalbi na izručenje Švedskoj. Ako to ne uspije, on bi se mogao žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Galerija

Bonus video: