Grci za ekonomsku krizu u zemlji krive svoje vlasti

Velika većina anketiranih Grka (81,8 odsto) smatra da je za ekonomsku krizu Grčke kriva domaća vlada, 9,3 odsto kaže da je kriza posljedica "tržišta i špekulanata", dok 6,1 smatra da su odgovorni "Evropljani i MMF".
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 18:13h

Prema rezultatima ankete grčkog instituta Mark u 1.013 domaćinstava širom Grčke, samo 19,6 odsto ispitanika je za izlazak Grčke iz zone eura, piše atinski list "Etnos". Oni su za ponovno uvođenje drahme koju je Grčka koristila do 2002. godine kada je prišla zoni eura.

Tri četvrtine Grka - 75,9 odsto je za "evropsku perspektivu" svoje zemlje i ne podržava njen izlazak iz zone eura, uprkos oštrim zahtjevima povjerilaca - Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), utvrđeno je anketom čiji je rezultat objavljen danas.

Manje od polovine ispitanika - 48,4 odsto, nada se da će Grčka ostati u zoni eura ukoliko uspije program "ozdravljenja ekonomije" koji diktiraju EU i MMF, dok 39,3 odsto u to ne vjeruje.

Dvije trećine anketiranih (66,5 odsto) želi da program EU i MMF uspije, dok 60 odsto smatra da bi Grčka bila u opasnosti od bankrota da prošle nedjelje u Parlamentu taj program nije odobren.

Njemački ministar finansija: Saosjećam sa Grcima

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da saosjeća s grčkim narodom zbog oštrih ekonomskih mjera štednje kojima je ta zemlja izložena.

"Saosjećam s grčkim državljanima", rekao je ministar, kojeg je službena Atina oštro kritikovala nakon što je u srijedu kazao kako sumnja u istinitost informacije o održavanju parlamentarnih izbora u Grčkoj već u aprilu, što je protumačeno kao svojevrsno miješanje u unutrašnje stvari zemlje.

"Velika je većina onih koji su pogođeni reformama i oštrijim mjerama štednje i mogu shvatiti njihov gnjev zbog minimalnih plata, ali podsjećam da će se u budućnosti (nakon primjene mjera štednje) naći na istom nivou na kojoj je sada ekonomski Španija", kazao je.

Uz to, “šta bi trebalo da kažu ljudi iz zemalja istočne Evrope ili baltičkih zemalja u kojima su minimalne plate još i niže, a ipak će pridonijeti pomoći za Grčku", kazao je, između ostalog, Šojble.

Galerija

Bonus video: