"Simens" gradi podvodni kabl između Engleske i Škotske

Konzorcijum će izgraditi podvodni kabl dužine 420 kilometara, kao i trafostanice na oba kraja kabla kojim će se prenositi struja u oba smjera
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 08:48h

Njemački industrijski džin "Simens" saopštio je danas da je dobio posao vrijedan više od milijardu eura, za polaganje kabla po dnu Irskog mora koji će povezivati elektromreže Engleske i Škotske.

Taj projekat, koji će "Simens" realizovati u konzorcijumu sa italijanskom kablovskom kompanijom "Prismian", vrijedan je ukupno 1,1 milijardu eura (1,4 milijarde dolara) i biće okončan krajem 2015, navedeno je u saopštenju.

Korisnici tog kabla biće britanski operater elektromreže "Nešenel grid elektrisiti transmišen" i škotski operater "Skotiš pauer transmišen", prenijela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.

Konzorcijum će izgraditi podvodni kabl dužine 420 kilometara, kao i trafostanice na oba kraja kabla kojim će se prenositi struja u oba smjera.

To će biti prvi podvodni dalekovod od 600 kilovolti, ukazao je "Simens".

"To će biti prva podvodna veza prenosnog kapaciteta od 2.200 megavata, što je jednako proizvodnji struje u dvije velike elektrane" rekao je direktor "Simensove" podružnice za prenos struje "Simens enerdži" Udo Nihage.

Bonus video: