HEROJ REFORMI

Gradonačelnik Soluna jedini grčki političar koji dobija pohvale EU

Grci mrze njemačku kancelarku Angelu Merkel čak više od svojih političara, koji se više ne usuđuju da izlaze na ulice
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 00:06h

Zvaničnici Evropske unije mogu samo da hvale gradonačelnika Soluna. Janis Butaris sprovodi opsežne reforme kako bi neutralisao zloupotrebe svojih prethodnika i već je smanjio potrošnju za 30 odsto. Čak od Njemaca traži savjet Butaris (69) je sa delegacijom boravio u Berlinu, da bi vidio kako se njemačka prijestonica bori sa odlaganjem otpada. Nije birao riječi u razgovoru za njemački „Špigl“.

„Vaš grad je čist, dok je naš prljav. Ono što funkcioniše u vašem gradu u našem ne funkcioniše“.

On sada zna da Berlin proizvodi 1,3 miliona tona smeća godišnje i da je 200.000 pasa u tom gradu jedna od najvećih prepreka da bi ulice bile čiste.

„Vaš grad je čist, dok je naš prljav. Ono što funkcioniše u vašem gradu u našem ne funkcioniše“.

Odnosi između Grka i Njemaca su na veoma niskom nivou. Grci mrze njemačku kancelarku Angelu Merkel čak više od svojih političara, koji se više ne usuđuju da izlaze na ulice. Grci vjeruju da i život postaje nemoguć zbog mjera štednje koje Merkel traži od njih.

"Ostrvo nade"

Butaris je najneobičniji političar u Grčkoj, iako on insistira da uopšte nije političar. Kaže da je, zapravo, suprotnost političara, biznismen koji se prihvatio novog projekta: upravljanja Solunom na čijem čelu je godinu.

Prilično je neobično da međunarodni posmatrači iz takozvane trojke – Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) u Atini kažu nešto pohvalno za nekog grčkog političara.

Ovaj uveliko hvaljeni političar zapravo se bavi proizvodnjom vina.

Ovaj uveliko hvaljeni političar zapravo se bavi proizvodnjom vina. Njegove sorte „ksinomavro“, „sira“ i „merlot“ dobile su zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima. Vinograd je prepustio svojoj djeci kada je prije nekoliko godina odlučio da se potpuno posveti gradu.

Prije sedam godina je uspostavio „inicijativu za Solun“, neku vrstu udruženja građana. Počeo je da vozi bicikl kroz grad u okviru kampanje za bolje čuvanje javnih površina.

On je na funkciji gradonačelnika od januara 2011. i nije član nijedne stranke, iako ga je Panhelenski socijalistički pokret (PASOK), lijevog centra, podržao na izborima.

Opširnije u štampanom izdanju