Kameron putuje u Škotsku na razgovore o referendumu

Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalnu partiju, naveo je da će nezavisnost donijeti "nove, modernije odnose između nacija na britanskim ostrvima - partnerstvo jednakih".
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 17:15h

Britanski premijer Dejvid Kameron otputovaće u Škotsku na razgovore o referendumu za nezavisnost tog dijela Velike Britanije, najavio je njegov kabinet.

Kameron će se u četvrtak sastati sa škotskim premijerom Aleksom Salmondom.

Salmond je danas razgovarao sa Majklom Murom, britanskim ministrom zaduženim za Škotsku, o svojim planovima da referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije organizuje na jesen 2014.

Kameron je najavio da će voditi kampanju protiv nezavisnosti.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da samo trećina Škotlanđana podržava otcjepljenje od Britanije.

Salmond je naveo da se škotska poluautonomna vlast i Kameronova vlada ne slažu ni o tome da li 16-godišnjaci i 17-godišnjaci treba da učestvuju na glasanju na referendumu, što je on predložio.

"Ako šesnaestogodišnjak u Škotskoj može da bude regrutovan za vojsku, može da se oženi i plaća porez, onda bi sigurno on ili ona trebalo da mogu da se izjasne o ustavnoj budućnosti zemlje", poručio je Salmond.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. u Veliku Britaniju. Škotska je 1997. stekla znatnu autonomiju, kada je ustanovljen i škotski parlament i vladu, sa sjedištem u Edinburgu.

Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalnu partiju, naveo je da će nezavisnost donijeti "nove, modernije odnose između nacija na britanskim ostrvima - partnerstvo jednakih".

On je dodao da bi nezavisna Škotska i dalje priznavala britansku kraljicu Elizabetu Drugu kao šefa države, ali ne bi slala vojnike u Avganistan i naredila bi uklanjanje nuklearnog oružja sa škotskog tla.

Bonus video: