Rotšild se potrudio da impresionira Deripasku

Rotšild prebacio tadašnjeg komesara EU za trgovinu Pitera Mendelsona sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 2005. u Moskvu, a potom u Sibir kod Olega Deripaske
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 19:12h

Natanijel Rotšild je izgubio spor protiv londonskog dnevnog lista koji je objavio da je britanski milijarder iskoristio prijateljstvo sa komesarom Evropske unije za trgovinu da bi impresionirao ruskog oligarha Olega Deripasku i pomogao mu u sklapanju poslovnog ugovora.

Rotšild je tužio „Dejli mejl“ zbog priče koja je dala rijedak uvid u svijet superbogatih biznismena koji obilaze svijet privatnim avionima, večeraju u vrhunskim restoranima i zajedno se opuštaju u saunama.

Ovaj 40-godišnji član evropske bankarske dinastije je jedan od čelnika kompanije za preradu uglja Bumi i nekada bliski prijatelj britanskog ministra finansija Džordža Ozborna.

Rotšild je optužio „Dejli mejl“ da mu je narušio reputaciju, rekao je da je razočaran presudom i da će uložiti žalbu, prenijeli su britanski mediji.

U tekstu iz maja 2010. je navedeno da je Rotšild prebacio tadašnjeg komesara EU za trgovinu Pitera Mendelsona sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 2005. u Moskvu, a potom u Sibir kod Olega Deripaske, jednog od najbogatijih Rusa.

Pošli su u obilazak fabrike aluminijuma i zajedno se relaksirali, igrali fudbal, hokej na ledu, a u tradicionalnoj ruskoj sauni se podvrgli tretmanu za cirkulaciju.

U članku stoji da je Rotšild htio da impresionira Deripasku time što je neočekivano doveo Mendelsona na večeru kod Deripaske, kojoj su prisustvovali čelnici američke aluminijumske kompanije Alkoa.

List je objavio da je Rotšild „izvukao veoma neočekivanog i prilično korisnog zeca iz šešira“ kada je Alkoa bila zabrinuta zbog tarifa EU na izvoz ruskog aluminijuma.

Sudija višeg suda Majkl Tagenhat je odbacio Rotšildov argument da je Mendelson putovao sa njim kao prijatelj

Rotšildovi advokati su rekli na sudu da se u članku implicira da je on rizikovao Mendelsonovu reputaciju „da bi se dodvorio“ Deripaski i pomogao mu da zaključi ugovor između ruske kompanije RUSAL i Alkoe, vrijedan 500 miliona funti.

Sudija višeg suda Majkl Tagenhat je odbacio Rotšildov argument da je Mendelson putovao sa njim kao prijatelj, a ne kao poslovni kontakt i rekao da je Rotšildovo ponašanje ugrozilo reputaciju lorda Mendelsona i izložilo ga optužbama za sukob interesa.

Sud je, međutim, saopštio da nema dokaza da je Mendelson razgovarao o tarifama EU sa Deripaskom i priznao da su neki navodi iz teksta netačni. Na primjer, sporazum je bio potpisan prije večere u Moskvi.

Deripaska na Rotšildovom rođendanu

Britanski mediji su u julu prošle godine objavili priču o proslavi Rotšildovog 40. rođendana na crnogorskom primorju. Trodnevnoj zabavi za oko 400 gostiju u Porto Montenegru prisustvovao je i lord Mendelson.

„Dejli mejl“ je pisao da je Mendelson 2009. bio na žurci koju je Rotšild organizovao na Deripaskinoj jahti u blizini grčkog ostrva Krf.

Prije i nakon mandata komesara za trgovinu, Mendelson je bio na visokim funkcijama u britanskoj vladi Tonija Blera i Gordona Brauna i uticajna figura u britanskoj Laburističkog stranci.

Galerija

Bonus video: