20.000 NA ULICI

Grčki demonstranti zapalili njemačku zastavu

Grupa od 200 demonstranata je nosila veliku grčku zastavu sa starom grčkom izrekom "ili sa štitom ili na njemu" što znači "ili pobijediti ili poginuti u borbi"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 15:12h

Grčki demonstranti zapalili su njemačku zastavu i pokušali da zapale nacističku zastavu ispred parlamenta u Atini u znak protesta zbog vladinih mera štednje.

Grupu od 200 demonstranata koji su nosili veliku grčku zastavu sa starom grčkom izrekom "ili sa štitom ili na njemu" što znači "ili pobijediti ili poginuti u borbi", potisnula je policija.

Dok su demonstranti uzvikivali "Lopovi, lopovi", jedan od okupljenih je izvadio njemačku zastavu i zapalio je. Drugi su izvadili veliku nacističku zastavu koju su pokušali da zapale, ali ih je u tome spriječila policija.

Ukupno 20.000 ljudi protestovalo je danas u Atini i Solunu zbog novih mjera štednje u Grčkoj kojoj prijeti bankrot.

Štrajk su organizovale dvije vodeće sindikalne federacije - GSEE i ADEDY, koje imaju oko dva miliona članova u javnom i privatnom sektoru.

Protesti su počeli sinoć u organizaciji sindikata koji su bliski ljevičarskim partijama.

U Grčkoj danas rade samo osnovne službe u školama, ministarstvima, bolnicama i bankama, a usporen je javni prevoz. Prema prvim izvještajima, zasad jedino nije poremećen vazdušni saobraćaj.

U Atini se vode pregovori između vlade i delegacije MMF i Evropske unije koja traži nove mjere štednje, smanjenje rashoda iz budžeta, smanjenje plata i nova otpuštanja radnika u javnom sektoru.

Predsjednik sindikalne konfederacije GSEE Janis Panagopulos je nove mjere opisao kao "smrtnu presudu" za zemlju, odnosno radnike i službenike.

Privremena vlada premijera Lukasa Papadimosa je prisiljena da sprovodi mjere štednje pošto je to preduslov za dobijanje pomoći od međunarodnih finansijskih institucija kako bi se izbjegao bankrot zemlje.

Galerija

Preporučujemo za Vas