Lavrov: Histerične reakcije Zapada

Reakcije Zapada na ruski veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju o Siriji su "nepristojne i na ivici histerije", izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
0 komentar(a)
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2012. 18:24h

Lavrov je rekao da je Moskva iznenađena odlukom Savjeta bezbjednosti UN da odbije usvajanje amandmana na predlog rezolucije o Siriji "iako su oni logični", kao i da ne odloži glasanje do njegovog povratka iz Damaska, gdje će se sjutra sastati sa sirijskim predsjednikom.

"Rusija je apelovala na Savjet bezbjednosti da ne stavlja rezoluciju o Siriji na glasanje dok ministar i šef spoljnopolitičke obavještajne službe ne obave posjetu Damasku 7. februara. Odbijanje da se sačeka naš povratak iz Damaska pokazuje jasno nepoštovanje", kazao je Lavrov, prenijela je agencija Itar tas.

Povodom ljutite reakcija Zapada na ruski veto, Lavrov je rekao da su one "nepristojne i na ivici histerije" i da je "rijetko u pravu onaj ko je ljut".

"Takvi histerični zahtjevi su pokušaj da se prije svega sakrije suština onoga što se dešava. A suština je da u Siriji trenutno ne postoji jedan nego više izvora nasilja", naveo je Lavrov. On je dodao da je Moskva podržala raniju inicijativu Arapske lige o neophodnosti okončanja nasilja.

Rusija i Kina uložile su u petak veto na predlog rezolucije o Siriji u Savjetu bezbjednosti UN za koji je glasalo preostalih 13 država SB.

Lavrov je objasnio razloge za ruski veto i tom prilikom naveo problematične predloge da se sirijska vojska jednostrano povuče iz gradova u kasarne, kao i da se dijalog među sirijskim stranama vodi sa unaprijed određenim ciljem.

Lavrov će zajedno sa direktorom ruske spoljnopolitičke obavještajne službe Mihailom Fradkovim sjutra otputovati u Damask gdje će razgovarati sa predsjednikom Asadom.

Asadova porodica, koja upravlja Sirijom od 1971. godine, pripada manjinskoj šiitskoj sekti alavita, a zvanični Damask za nasilje optužuje "terorističke grupe".

UN su saopštile da je broj žrtava 10-mjesečnih nemira u Siriji premašio 5.400, a da je najmanje 400 ljudi ubijeno od dolaska posmatračke misije Arapske lige u ovu zemlju 26. decembra prošle godine.

Bonus video: