ZBOG PREBRZE VOŽNJE

Britanski ministar podnio ostavku zbog ometanja pravde

Britanski ministar energetike Kris Hjun dao je ostavku zbog optužbi da je izbjegao odgovornost pred sudom zbog prebrze vožnje 2003. godine. Njegova bivša supruga odgovaraće pred sudom jer je preuzela odgovornost za prekršaj na sebe
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 02:13h

Hjun, poslanik liberalnih demokrata, tvrdi da je nevin, ali da će dati ostavku kako bi "izbjegao rasprave", objavio je BBC.

Politički urednik BBC-ija Nik Robinson je rekao da će novi ministar energetike biti imenovan ubrzo, i to ponovo iz redova liberalnih demokrata, a očekuje se da bi to mogao biti ministar privrede Ed Dejvi.

Policija je optužbe protiv Hjuna istraživala osam mjeseci.

Na konferenciji za medije državni tužilac Kir Starmer rekao je da je tužilaštvo zaključilo da "postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice" protiv Hjuna i njegove bivše supruge zbog izbjegavanja pravde.

"Srž optužnice je da je gospodin Hjun između marta i maja 2003. godine, suočen sa sumnjom za prebrzu vožnju, svjesno pogrešno informisao istražne vlasti da je vozilom kojim je počinjen prekršaj u tom trenutku upravljala gospođa Prajs, a ona je to potvrdila", objasnio je Starmer. Oboje bi pred sud trebalo da izađu 16. februara.

Nakon izjave državnog tužioca oglasio se i ministar Hjun, izrazivši duboko žaljenje zbog odluke tužilaštva. "Nevin sam i boriću se kako bih na sudu to dokazao i uvjerio porotu u svoju nevinost", rekao je Hjun.

"Da bih izbjegao rasprave o uticaju sudskog procesa na moje ministarske dužnosti, dajem ostavku na dužnost ministra energetike i klimatskih promjena. Naravno, nastaviću da obavljam poslaničke dužnosti i predstavljaću svoju regiju u parlamentu.

Kris Hjun i Viki Prajs razveli su se prošle godine.

Prajs je nakon objave tužilaštva rekla da nije primjereno komentarisati proces koji je u toku, ali da se nada brzom rješenju slučaja.

"U međuvremenu ću uzeti odmor kako bih bila sa svojom porodicom", dodala je.

Kris Hjun, bivši novinar, koji je neko vrijeme radio i u "City"-ju, od ulaska u Parlament 2005. dva puta se kandidovao za vođu liberalnih demokrata.

Jedan je od petorice liberalnih demokrata u koalicijskoj vladi, zadužen za regulaciju energetskog tržišta i nuklearnu politiku.

U nekoliko prilika sukobio se s konzervativnim partnerima u vladi, posebno tokom prošlogodišnjeg referenduma o glasačkom sistemu kada je napao stav torijevaca koji su bili protiv izmjene sistema.