Ronioci se spremaju za lov na blago na Kosta Konkordiji

"Kosta Konkordija" bio je luksuzni hotel na vodi i mnogi putnici su na krstarenje poneli najbolju odjeću i nakit
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 12:02h

U haotičnoj evakuaciji sa broda "Kosta Konkordija", putnici i posada ostavili su sve iza sebe - odjeću, nakit, novac, šampanjac, antikvitete, 19-vjekovni kristal i hiljade umjetničkih predmeta, uključujući i 300 godina staru grafiku japanskog majstora

Iako će neki od predmeta propasti, lovci na blago ipak će pokušati da pronađu dragocjenosti koje je 4.200 putnika broda ostavilo za sobom.

"Sve dok su tijela tamo, svima je zabranjen pristup jer se mjesto smatra grobnicom", objašnjava Robert Marks, ronilac i autor brojnih knjiga o pomorskoj istoriji, podvodnoj arheologiji i lovu na blago. "Ali kada tijela budu odnijeta, nastaće luda trka za dragocjenostima", rekao je on AP-u.

Mafija, kaže on, ima čak timove specijalizovane za podvodnu pljačku.

"Kosta Konkordija" bio je luksuzni hotel na vodi i mnogi putnici su na krstarenje poneli najbolju odjeću i nakit kako bi paradirali njima u brojnim kazinima i na gala večerama.

A i sam brod imao je ogromno bogatstvo u vidu nakita, 6.000 umjetničkih djela i spa sa 300-godina starim dijelom Kactušike Hokusaija, japanskog umjetnika estampa.

"To je raj za ronioce", smatra njemački advokat Hans Reinhard koji zastupa 19 njemačkih putnika koji traže nadokadu za svoj gubitak. On kaže da su neki od njegovih klijenata u brodolomu izgubili dragulje i porodičan nakit star više generacija.

Sam brod vrijedan je 590 miliona dolara ali u tu cijenu nisu uračunata umjetnička djela i druge vrijednosti sa broda. Među potopljenim stvarima je i namještaj, kompjuteri, vino, šampanjac.

"Sve dok se brod ne izvadi neće biti moguće reči šta se od svega toga može spasiti", saopštila je Kosta Krosijere, italijanska kompanija u čijem je vlasništvu "Kosta Konkordija".

Brod je potonuo 13. januara u blizini obale Toskane kada je kapetan skrenuo sa ucrtanog kursa kako bi se približio obali i putnicima pružio lijep pogled na kopno. U nesreći je poginulo 17 osoba, dok se 15 putnika još vode kao nestali.

Sam brod vrijedan je 590 miliona dolara ali u tu cijenu nisu uračunata umjetnička djela i druge vrijednosti sa broda

Olupinu su sad zaplijenile vlasti i okružena je spasilačkim službama, službama za raščišćavanje i stručnjacima. Zbog silne aktivnosti oko broda, zvaničnici još uvek ne strahuju od pljačke ali svejedno planiraju da brod dug 290 metara što prije sklone, iako će za to biti potrebno 7 do 10 mjeseci.

Marks smatra da će ronioci i pored toga pokušati da dopru do broda i smatra da će se to dogoditi za četiri do šest mjeseci - dijelom zbog toga da bi izbjegli zimsko more, a dijelom i zato što je brod nasukan na greben i nesiguran.

On kaže da će, budući da je brod postao poznat, sve što bude pronađeno sa njega biti bogatstvo. Čak je i ugalj sa Titanika, koji je potonuo prije 100 godina, našao svog kupca.

Galerija

Bonus video: