Ruski tužioci organizovali ilegalno kockanje

Zamjenik glavnog tužioca regiona Moskve Aleksandar Ignatenko uhapšen je prvog dana ove godine u Poljskoj po potjernici Interpola
0 komentar(a)
Kockanje Rusija, Foto: Ria novosti
Kockanje Rusija, Foto: Ria novosti
Ažurirano: 31.01.2012. 19:56h

Tužilac moskovske oblasti Aleksandar Anikin saopštio je danas da je poslije sprovođenja vanredne kontrole 14 gradskih, regionalnih i specijalnih tužilaca smijenjeno zbog umiješanosti u organizovanje ilegalnog kockanja u regionu Moskve.

Tokom istrage koja je trajala većim dijelom prošle godine priveden je i ispitan veliki broj tužilaca i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, a glavni optuženi i bivši prvi zamjenik glavnog tužioca regiona Moskve Aleksandar Ignatenko uhapšen je prvog dana ove godine u Poljskoj po potjernici Interpola.

Milionski iznosi

Dok traje procedura za njegovo izručenje, ruski mediji prenose navode iz istrage da je Ignatenko u periodu od 2009. do februara 2011. godine primio mito u ukupnom iznosu od najmanje 47 miliona rubalja (više od million eura).

Podaci kojima raspolaže Federalna služba bezbjednosti govore da je ukupan biznis od ilegalnog kockanja u kojem su učestvovali smijenjeni tužioci bio vrijedan od pet do 10 miliona američkih dolara mjesečno, a da se procenat koji su tužioci dijelili kretao oko 15 miliona rubalja (500.000 dolara).

Odbijali da krivično gone osumnjičene kolege

Okružno tužilaštvo najprije je pokušalo da parališe istragu odbijajući da krivično goni osumnjičene kolege, a zatim odbijajući da izda naloge za njihovo hapšenje.

Istraga je pokrenuta sa mrtve tačke tek nakon intervencije predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva u martu prošle godine kada je pokrenuta interna revizija.

Anikin je ocijenio da je prošla godina bila "jedna od najtežih za zaposlene" u tužilaštvu i srodnim agencijama i dodao da je vladala atmosfera "rada u psihološki teškom okruženju", a da je poslije smjene 14 kolega osam mjesta i dalje ostalo upražnjeno.

Prema riječima Anikina loš publicitet zbog skandala u kojem su učestvovali smijenjeni tužioci doveo je do gubitka povjerenja građana u tužioce, a u nekim oblastima Rusije građani otvoreno vrijeđaju tužioce.

Bonus video: