Putin ublažava cenzuru dok ne dođe u Kremlj?

Prvi put poslije nekoliko godina na ruskim državnim televizijama gostovali opozicioni lideri
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 20:08h

Čvrsto kontrolisane ruske državne televizije ustupile su proteklog vikenda mikrofon opozicionim liderima, prvi put poslije nekoliko godina, nakon protesta protiv najavljenog povratka Vladimira Putina u Kremlj, prenijela je agencija Frans pres.

Dva istaknuta lidera nezvanične političke opozicije pojavila su se u dvije različite političke emisije koje su unaprijed snimane i korigovane prije emitovanja, ali su u njima iznesene oštre kritike na Putinov račun.

Boris Njemcov-na TV-u bio samo kad bi ga hapsili

„Ako ne Putin, onda ko?“ glasio je prigodni naziv tok šou emisije na kanalu NTV koji je u vlasništvu državnog gasnog giganta Gasproma, u kojoj su se suočili antikremaljski nastrojeni Boris Njemcov i nekoliko opozicionih aktivista sa Putinovim pristalicama.

„Putin, da ili ne? Prije šest mjeseci niste čak mogli ni zamisliti ovako pitanje - ono je bilo samo retoričko“, kazao je domaćin Anton Hrekov prije nego što je počela žučna rasprava o Putinovim zaslugama.

„Jasno je da se nešto dešava u zemlji“, kazao je u emisiji Njemcov, bivši vicepremijer. „Ja sam na ovom kanalu gostovao prije pet godina.“

Na državnom Prvom kanalu u emisiji u udarnom terminu, voditeljska legenda Aleksandar Gordon je dozvolio opozicionom političaru Vladimiru Rižkovu da Putinovu Jedinstvenu Rusiju nazove „partijom lopova i prevaranata“.

„Građanin Gordon“ je čak emitovao snimke ljudi koji pune glasačke kutije lažnim glasačkim listićima tokom parlamentarnih izbora održanih 4. decembra.

Televizija u Rusiji je pod čvrstom kontrolom od početka posljednje decenije, a većina kanala je ili u državnom vlasništvu, ili u vlasništvu državnih kompanija, poput Gasproma.

Međutim, u posljednjih mjesec dana, kanali poput NTV-a počeli su u programsku šemu da uključuju i predstavljanje opozicionih stavova, prikazujući snimke sa masovnih protesta na kojima je u Moskvi učestvovalo desetine hiljada demonstranata nezadovoljnih zbog izbornih neregularnosti i Putinovog monopola na vlasti.

Nakon posljednjih demonstracija, „Kremlj je odlučio da sačuva vlast tako što će dozvoliti opoziciji da se pojavi na televiziji“, ocijenio je stručnjak za medije Danil Dandurej.

„U nedjelju veče se dogodilo čudo na državnoj televiziji“, komentarisao je juče u svom blogu bivši ministar ekonomije Andrej Nečajev. „Glavno pitanje je da li nam je sloboda govora omogućena na jednu veče, do 4. marta, ili na duži vremenski period?“

Međutim, iako su priznali da je napravljen veliki korak u ruskom medijskom okruženju, učesnici su u ponedjeljak kazali da su kanali izbrisali njihove najznačajnije komentare.

„Pitanja koja su najznačajnija za javnost su izbrisana iz emisije“, Napisao je Njemcov na blogu, objašnjavajući da je originalni razgovor trajao dva sata, ali da je emisija trajala jedan sat.

Bonus video: