Šešelj traži od Tribunala dva miliona eura odštete

U podnesku, koji je sastavio Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić, ponovljene su i optužbe da Tribunal neadekvatnim liječenjem ugrožava život vođe SRS-a
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 11:35h

Optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da mu isplati dva miliona eura na ime odštete zbog "kršenja elementarnih ljudskih prava tokom devetogodišnjeg pritvora".

Isplaćivanje odštete nije predviđeno statutom i pravilnikom Tribunala koji, kao institucija Ujedinjenih nacija, uživa sudski imunitet.

Lider Srpske radikalne stranke, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, u pritvoru Tribunala je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objelodanjena.

Suđenje Šešelju počelo je poslije jednog neuspješnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu u novembru 2007. Proces bi trebalo da se okonča završnim riječima odbrane i optužbe, zakazanim za 5. mart.

Tribunal je do sada Šešelja pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora i nepravosnažno na zatvorsku kaznu od godinu i po dana zbog nepoštovanja suda

Stoga Šešelj zahtjeva da bude obeštećen zbog brojnih odluka i postupaka suda koja su, po njegovoj ocjeni, bili suprotni međunarodnim propisima.

Obeštećenje od 500.000 eura Šešelj je zatražio zbog "namjernog odugovlačenja procesa", a još 400.000 zbog "kršenja prava na finansiranje odbrane i narušavanje principa jednakosti oružja".

Odštetu od 300.000 eura lider radikala je zatražio zbog pokušaja Tribunala da mu nametne advokata, a po 100.000 eura zato što mu sud nije omogućio uvid u pravne izvore na koje su se pozivale sudije i tužioci u svojim odlukama i podnescima, te zbog odbijanja Tribunala da mu dostavlja materijale na srpskom jeziku i na papiru.

Zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelj, koji se, po svojoj odluci brani sam, zatražio je od suda 200.000 eura, a još 300.000 eura zbog onemogućavanja kontakta s pravnim savjetnicima, porodicom, prijateljima i ljekarima.

Na kraju, Šešelj je zatražio i obeštećenje od 100.000 eura zbog toga što mu je Tribunal sudio za djelo (nepoštovanje suda) koje nije propisano statutom suda i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Tribunal je do sada Šešelja pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora i nepravosnažno na zatvorsku kaznu od godinu i po dana zbog nepoštovanja suda. Treći postupak po optužnici za isto djelo je u toku.

U podnesku, koji je sastavio Šešeljev pravni savetnik Boris Aleksić, ponovljene su i optužbe da Tribunal neadekvatnim liječenjem ugrožava život vođe SRS-a.

Šsešelju je 6. januara pozlilo u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a poslije ukazane hitne pomoći, bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gdje mu je šest dana kasnije ugrađen uređaj za regulisanje srčanog ritma (pejsmejker).

Šešelj je i prošle godine bio podvrgnut medicinskoj intervenciji zbog tahikardije, odnosno nepravilnog ritma srca.

Bonus video: