Belgija paralisana generalnim štrajkom

Belgijski sindikati poručuju da ne žele da se teret krize iznosi preko njihovih leđa i upućuju visoku politiku da se obrate finansijskoj industriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 12:21h

Brisel se jutros, na dan održavanja samita zemalja EU-a probudio u potpunoj, neobičnoj tišini. Belgija je, pa tako i glavni grad, paralizovan generalnim štrajkom.

Nijedan tramvaj, autobus, nijedan voz metroa ili nacionalne željeznice danas nije izašao iz garaža i spremišta.

Ne rade škole, trgovinski lanci, opštine, banke, pošte, zatvorski perosnal, a bolnice samo minimalnom službom. Prvi ovogodišnji snijeg pada na mirnu, uspavanu zemlju.

Sindikati Belgije pokazuju svoju moć šefovima država i vlada koji danas u Briselu, osim ugovora o fiskalnoj disciplini eurozone, o tome da li će Grčku pustiti nizvodu, razgovaraju i o ekonomskom rastu i povećanju broja radnih mjesta.

Šefovi država i vlada u većem broju su stigli u Brisel, a oni koji nisu, slijeću na vojni aerodrom Bovšan, 30 kilometara od glavnog grada

Belgijanci poručuju da ne žele odustati od svoje socijalne države. Sindikalisti, kojima su se pridružili i mnogi studenti univerziteta ULB fiizički priječe ulazak "štrajkbreherima".

Ali, za razliku od sindikalnih akcija koje u Briselu znaju da budu i incidentne, (specijalno kad protestuju poljoprivrednici), ovaj štrajk odvija se bez drame.

Jednostavno, uspio je. Posebno je zanimljivo, da je nekoliko stotina sindikalista izašlo na saobraćajnice prema granici sa Njemačkom, i to tumače simboličkim gestom.

Prema belgijskom RTL, koji citira sindikalne vođe, oni žele upozoriti Angelu Merkel da se reforme ne mogu voditi na način da za posljedicu imaju osiromašenje radnka u zapadnoj Evropi.

Šefovi država i vlada u većem broju su stigli u Brisel, a oni koji nisu, slijeću na vojni aerodrom Bovšan, (Beauvechain) 30 kilometara od glavnog grada.

Ali, čak i obezbjeđenje konvoja koji moraju da doprate zvaničnike do trga Šuman, odnosno palate Savjeta, je mnogo komplikovanije nego inače, javlja belgijski RTL.

Galerija

Bonus video: