Amerikanci napuštaju baze, Njemci zabrinuti

SAD moraju da štede, i to osjeća i dosada gotovo nedodirljivi Pentagon. Jedna od mjera: povlačenje vojnika iz Njemačke i zatvaranje vojnih baza.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2012. 18:31h

Jedna američka brigada stacionirana u Evropi trebalo bi da bude povučena već sljedeće godine, a druga 2014., najavio je glavni zapovjednik američke kopnene vojske Rej Odierno u Vašingtonu. Koje će tačno baze prilikom smanjenja broja američkih vojnika u Evropi biti zatvorene, general nije naveo, ali ne treba biti veliki prorok da bi se ustanovilo o kojim se mjestima radi.

U Evropi američka vojska svoje borbene trupe ima stacionirane samo u bavarskom gradu Grafenwöhru i u Baumholderu. Svaka od tih brigada ima oko 3800 vojnika.

Nakon povlačenja te dvije američke brigade iz Njemačke u Evropi će ostati samo još dvije srodne brigade: jedna u bavarskom mjestu Vilsek i jedna u italijanskoj Vićenci. Trenutno je, prema navodima Pentagona, u Evropi stacionirano ukupno 81.000 američkih vojnika. O tome koje će baze i kada biti zatvorene američko ministarstvo odbrane će reći tek kroz nekoliko nedjelja.

Ušteda od 450.000.000.000 dolara

Razlog povlačenja je štednja. Prema planovima američkog državnog budžeta ministarstvo odbrane mora s jedne strane u narednih deset godina uštedjeti 450 milijardi dolara, da bi s druge strane čitava struktura američke vojske (sva tri roda), mogla biti djelimično promijenjena i maksimalno modernizovana.

Američki predsjednik Barak Obama je početkom januara predstavio u Vašingtonu novu strategiju američkih oružanih snaga. Jedna od ključnih tačaka te nove taktike je prebacivanje središta interesa s Evrope na područje Pacifika i Azije.

Druga ključna tačka je promjena dosadašnje vojne doktrine: američka vojska ubuduće ne mora biti tako opremljena i tako velika da bi bila u stanju da vodi dva velika rata istovremeno. Da bi se tako velika ušteda mogla realizovati, vojska će biti smanjena za oko 100.000 vojnika, najavio je američki ministar odbrane Leon Paneta prošlog četvrtka (26.1.). Cilj je, međutim, da uprkos tome SAD i dalje ostanu najmoćnija vojna sila na svijetu.

Strahovanja u Njemačkoj

Da američka vojska više u Njemačkoj nije potrebna kao garant mira i sigurnosti, to je u ovoj zemlji već odavno svima jasno. Njemačka je okružena samo prijateljski raspoloženim zemljama, sve su članice Evropske unije i nema realne opasnosti da bi Poljska, Danska ili Belgija mogle da krenu u osvajanje Berlina.

Američke vojne baze su značajan privredni faktor u krajevima u kojima se nalaze. Bez obzira radi li se o iznajmnljivanju stanova administrativnom i drugom osoblju, proizvodnji brojnih potrepština za vojnike, poslovima održavanja zgrada ili naprosto ugostiteljstvu -hiljade američkih vojnika u nekom malom gradiću su značajan ekonomski subjekt, na koji su se lokalni stanovnici već decenijama navikli i djelimično mu se prilagodili. Odlaskom američkih vojnika ne ugrožava se sigurnost zemlje već prije svega radna mjesta lokalnog stanovništva.

Zbog toga njemački lokalni političari pokušavaju da nagovore američke generale da ostanu - ako već ne čitavih brigada, onda barem njeni dijelovi. Na primjer, mjesto Baumholder je gotovo neka vrsta američke enklave: uključujući civile koje rade u tamošnjoj vojnoj bazi, članove porodica američkih vojnika, u gradiću živi oko 13.000 Amerikanaca - i samo 4000 Njemaca. A u bavarskom gradu Grafenwöhr lokalni političari čak se upliću i u nadležnosti Pentagona - prema riječima gradonačelnika Helmuta Vahtera, možda bi bilo moguće da u gradiću ostane barem američki centar za obrazovanje vojnika, a postoje i ideje o premještanju jedinica iz drugih američkih baza u Njemačkoj u Grafenwöhr.

Bonus video: