Hiljade Rumuna na ulicama Bukurešta traže ostavke predsjednika i premijera

Okupljeni sindikalci, učitelji, medicinske sestre i penzionisani vojni oficiri protestovali su pred zgradom vlade tražeći ostavke Baseskua i Boka
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 16:25h

Hiljade Rumuna protestovalo je u Bukureštu tražeći od vlade da odustane od oštrih mjera štednje, što je posljednji u nizu protesta koji su natjerali vladu na određene ustupke, ali ne i na promjenu politike.

Problemi izazvani mjerama štednje, usvojenim 2010. godine kako bi se sproveo paket pomoći MMF-a vrijedan 20 milijardi dolara, sve donedavno nije dovodio do značajnijih nemira u Rumuniji, poput onih u Grčkoj.

Na prošlonedjeljnim protestima na Univerzitetskom trgu u Bukureštu, jednom od središta antikomunističke revolucije 1989. godine, policija je suzavcem rastjerivala demonstrante, koji su uzvratili bacanjem kamenja i petardi.

Oko tri hiljade sindikalaca, učitelja, medicinskih sestara i penzionisanih vojnih oficira protestovalo je pred zgradom vlade tražeći ostavku premijera Emila Boka i njegovog saveznika, predsjednika države Trajana Baseskua.

Bok je napravio neke ustupke, kao što je razrješenje ministra vanjskih poslova, zbog njegovih komentara na račun demonstranata i vratio na položaj popularnog zvaničnika iz sektora zdravstva, čija je ostavka izazvala izlazak ljudi na ulice.

Ipak, Bok i Basesku i dalje su pod velikim pritiskom.

Rumunska privreda rasla je po najvišim stopama u EU sve do izbijanja krize 2008. godine, koja je povukla ekonomiju u duboku krizu, a BDP po glavi stanovnika više je nego upola manji od prosjeka Unije.

Galerija

Bonus video: