ZREO ZA OBNOVU

Big Ben se naginje, parlament tone

Big Ben, čuveni toranj uz palatu Vestminster i zaštitni znak Londona naginje se, a mediji prenose da "majka svih parlamenata", zgrada britanskog zakonodavnog tijela lagano tone u rijeku Temzu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 21:00h

Sekretarijat britanskog parlamenta, odgovoran za održavanje neogotičke zgrade sagrađene u 19. vijeku će raspravljati o rezultatima istraživanja koja preporučuju da se hitno krene u obnovu vrijednu oko milijardu funti, a list Dejli Telegraf piše kako postoji još jedan predlog da se zemljište proda kineskim ili ruskim građevinarima za 500 miliona funti.

Portparol ovog sekretarijata, međutim, tvrdi da takvi izvještaji ne postoje, a članovi sekretarijata će se sastati samo da bi osnovali grupu za dugoročnu obnovu tog zaštićenog spomenika kulture 1. kategorije koji su projektovali Čarls Beri i Augustus Velbi Pagin.

Mediji pišu da se toranj, visok 96 metara, na kojem se nalazi zvono poznato kao Big Ben, nagnuo 46 centimetara ulijevo od svoje baze.

Međutim, stručnjaci, koji su radili na krivom tornju u Pizi i višespratnoj garaži za automobile pod zgradom parlamenta u središtu Londona, ističu da nema razloga za brigu, jer će ovim tempom naginjanja tek za 10.000 godina dostići ugao koji bi trebao da zabrinjava.

Profesor Džon Burland s Kraljevskog koledža kaže da radovi na probijanju linije podzemne željezice "Jubilee" 90-tih godina prošloga vijeka nisu izazvali dramatična pomjeranja, dok portparol sekretarijata parlamenta ističe da je moguće da je nagib nastao u vrijeme gradnje 1859.

Postojeća zgrada parlamenta, u kojoj su smješteni gornji i donji dom kao i kancelarije poslanika, sagrađena je nakon što je srednjevjekovno zdanje uništeno u požaru 1834. i zahtjeva stalno održavanje.

Preporučujemo za Vas